x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpiri 2025. Prețurile URIAȘE pe care vor trebui să le plătească românii

Scumpiri 2025. Prețurile URIAȘE pe care vor trebui să le plătească românii

de Redacția Jurnalul    |    28 Dec 2024   •   18:40
Scumpiri 2025. Prețurile URIAȘE pe care vor trebui să le plătească românii

Viața românilor va deveni mai scumpă din 2025, când vor crește prețurile la alimente, băuturi, carburanți și călătoriile cu metroul și trenul, plus taxe ș impozite mai mari. Mai mult, costurile la energie vor exploda după eliminarea plafonărilor.

De la 1 ianuarie 2025, va crește acciza la carburanți cu 6%, ceea ce înseamnă 17 bani la litrul de benzină şi 16 bani pentru litrul de motorină. "Şi dacă nu ne convine, ce face, n-o să mai crească? O să crească în continuare", spune un şofer. Plinul de 50 de litri va costa astfel cu 8 lei mai mult.

Scumpiri în lanț

"Se va transmite şi în celelalte preţuri. Orice produs trebuie transportat până la locul vânzării. Deci contează preţul carburantului. Nu plătim mai mult doar dacă mergem cu maşina, ci şi la călătoria cu trenul. Biletele deja s-au scumpit cu aproape 5%. Iar pentru cele de metrou ar urma să dăm cu 45% mai mult. De la 3 lei, călătoria va costa 5 lei ", a explică Adrian Codîrlaşu, preşdintele CFA România, pentru observatornews.ro.

Vom plăti mai mult de anul viitor şi pentru taxele şi impozitele locale. Acestea vor fi indexate cu rata inflaţiei, ceea ce înseamnă o majorare de peste 10%.

Şi accizele pentru tutun şi alcool cresc.

Cele mai mari scumpiri vor fi însă din primăvara anului 2025, după ce  dispar mai multe plafonări. În primul rând, vorbim despre plafonarea din energie, care va face ca facturile să fie mai mari. De asemenea, și plafonarea tarifelor RCA va fi suspendată.

Din a doua jumătate a anului 2025 dispare şi plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază.

 "După alegerile prezidenţiale vom vedea, de fapt, adevăratul şoc pe preţuri. Atunci vor veni taxele mai ridicate. Şi implicit impactul pe preţuri. Au fost ţinute pe loc datorită anului electoral şi în anul acesta vom vedea cum vor creşte. Din perspectiva ratei inflaţiei, va fi un an mai dificil decât 2024. Doar cu ceva noroc vom scădea cu inflaţia undeva la 4%", a precizat Adrian Codîrlaşu, preşdintele CFA România, potrivit observatornews.ro.

Și asta în timp ce salariile şi pensiile vor fi îngheţate.

×
Subiecte în articol: scumpiri 2025