Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul Skripal. Londra „anticipase” sancțiunile din parte Moscovei

Cazul Skripal. Londra „anticipase” sancțiunile din parte Moscovei

Ministerul britanic de externe a anunţat sâmbătă că ''anticipase'' măsurile de retorsiune luate de către Moscova, drept represalii în scandalul provocat de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, şi că, pentru săptămâna viitoare, este prevăzută o reuniune a Consiliului securităţii naţionale, relatează AFP şi Reuters. 

''Noi anticipasem un răspuns de acest fel'', a anunţat un purtător de cuvânt al Foreign Office-ului (Ministerul britanic de Externe). ''Consiliul securităţii naţionale se va întruni la începutul săptămânii viitoare pentru a reflecta la viitoarele etape'', a adăugat el. 

În opinia purtătorului de cuvânt, ''răspunsul Rusiei nu schimbă cu nimic faptele: tentativa de asasinare a două persoane pe teritoriul britanic, pentru care nu există nici o altă concluzie decât cea a culpabilităţii statului rus''. 

Blamând Rusia pentru ''încălcarea flagrantă a dreptului internaţional'', el a admis totuşi că ''nu este în interesul naţional'' al Marii Britanii ''de a rupe orice dialog'' între cele două ţări. 

Cu câteva ora mai înainte, Moscova, care l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul britanic la Moscova, Laurie Bristow, a anunţat expulzarea iminentă a 23 de diplomaţi britanici şi încetarea activităţilor institutului British Council în Rusia, ca răspuns la ''acuzaţiile, nefondate, referitoare la incidentul din 4 martie'', lansate de Londra. 

Aceste decizii survin ca urmare a sancţiunilor anunţate miercuri de către premierul britanic, Theresa May, care a făcut vinovată Rusia de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la Salisbury (Anglia), cele două persoane fiind spitalizate în continuare în stare critică. 

Şefa guvernului britanic a ordonat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi, o măsură inedită de la încheierea Războiului Rece, şi îngheţarea contactelor bilaterale cu Rusia. 

Moscova a negat de la început că a comandat acest atac, comis cu un agent neurotoxic Noviciok, pe care, potrivit unuia dintre inventatorii săi care trăieşte acum în SUA, doar Rusia este capabilă să-l producă.

AGERPRES

Subiecte în articol: serghei skripal londra Moscova sanctiuni
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri