La sfârşitul anului trecut, bătrâna a mai preluat o altă afacere, cu activitate tot în domeniul barurilor, de la un partener de afaceri al fiului său, după ce, în urmă cu trei ani, aceeaşi mamă a fostului şef al Gărzii Financiare Bucureşti vindea o altă companie, care înregistra aproape 7 milioane de euro datorii, către un cetăţean din Republica Moldova.
În combinaţie a fost implicat unul din fraţii lui Stelică, Stancu, pe care primul l-a ajutat să se angajeze la Primăria Capitalei. Mai exact, în 2008, Stancu lucra la Administraţia Străzilor, iar, în prezent, este şef de secţie la Autobaza Floreasca din subordinea RATB.
Celălalt frate al lui Stelică, Mario Marin, este judecător de penal la Tribunalul Bucureşi. Un alt partener de afaceri al lui Stelică Barna a ajuns, prin concurs, să ocupe, începând cu anul trecut, un post în cadrul ANAF. Asta, în condiţiile în care, în urmă cu patru ani, Stelică a fost găsit de ANI cu un „surplus” de 740.000 de euro faţă de veniturile realizate.
„Jurnalul Naţional” prezintă cele mai recente activităţi ale unuia dintre apropiaţii familiei Băsescu. Stelică Barna Constantin a lucrat, la nivelul Bucureştiului, sub comanda controversatului şef al ANAF, Sorin Blejnar, Tot Barna este cel care i-a făcut legătura lui Mircea Băsescu cu Marian Căpăţână, graţie unor relaţii de afaceri care au avut în centru fabrica de pompe Aversa SA Bucureşti.
Octogenara care a devenit patroană de club de lux şi discotecă de fițe
Implicată într-o controversată tranzacţie cu o firmă cedată unui cetăţean moldovean, în timp ce datoriile societăţii se ridicau la 28 milioane de lei, mama fostului şef al Gărzii Financiare Bucureşti, Stelică (Barna) Constantin a revenit, anul trecut, în afaceri. Stana Constantin, născută în 1934, a intrat, în data de 2 octombrie 2015, ca asociat în cadrul SC Piatră Naturală & Mozaic SRL Bucureşti.
Până la acest moment, societatea îi avea acţionari pe Pandelie Decebal Calesu şi pe Florin Binciu, care decid să-i cedeze mamei lui Stelică Barna 23% din acţiunile firmei. Mai mult, administratorul Calesu renunţă la mandat, fiind numită Stana Constantin. Pe 19 noiembrie 2015, însă, cei trei acţionari convoacă o nouă adunare AGA, în urma căreia Pandelie Decebal Calesu şi Florin Binciu decid să-i cedeze cu totul compania Stanei Constantin.
După ce a preluat întregul capital social al SC Piatră Naturală & Mozaic SRL Bucureşti, mama lui Stelică Barna a hotărât să schimbe denumirea firmei în SC Watermelon Paradis SRL şi să deschidă un punct de lucru la ea acasă, în satul Ciocârlia, comuna Ciocârlia, judeţul Ialomiţa, iar societatea se ocupă, din acel moment, cu activităţi de bar şi alte activităţi recreative şi distractive.
Tot în octombrie 2015, de data aceasta în data de 5, o regăsim pe aceeaşi Stana Constantin drept asociat unic şi administrator al unei alte societăţi comerciale – SC Watermelon SRL. Atunci, ea decide să cedeze 25% din acțiunile firmei către fiul ei, Stelică (Barna) Constantin, şi alte 15 procente către fosta sa noră, Graţiela Barna. Tot atunci, bătrâna renunţă la administrarea societăţii în favoarea fiului ei, fost şef al Gărzii Financiare Bucureşti.
Firmă cu datorii, plasată unui şomer de peste Prut
În 2010, ANAF a declanşat o adevărată bătălie împotriva agenţilor economici rău-platnici. Sub conducerea lui Sorin Blejnar, mii de firme în această situaţie au fost supuse controlului. La Bucureşti, de problemă se ocupa Garda Financiară, sub privirea atentă a comisarului-şef Stelică (Barna) Constantin. În acest timp, la Ciocârlia de Ialomiţa, Stana Constantin şi un alt fiu al acesteia, Stancu, născut în 1959, finalizau negocierile pentru predararea unei societăţi către un cetăţean din Republica Moldova.
Este vorba despre o operaţiune privind acţiunile SC Anaem Exim SRL, unde, până la data de 3 decembrie 2010, capitalul social era împărţit în mod egal de cele două rude ale lui Stelică Barna. În ziua cu pricina, însă, Stana şi Stancu Constantin reuşesc să-l convingă pe Ştefan Molosnic, domiciliat în Orhei, Republica Moldova, să preia 60% din acţiunile societăţii.
Ulterior, firma a fost cedată cu totul basarabeanului. Presa dezvăluia, la vremea respectivă, faptul că societatea în cauză a fost înstrăinată în acest mod tocmai din pricina datoriilor acumulate, de peste 6,7 milioane de euro, iar cesionarul, Ştefan Molosnic, a fost identificat ca fiind un şomer din Republica Moldova.
Interesant este faptul că, la începuturile ei, compania Anaem Exim SRL Ciocârlia a fost administrată chiar de către Stelică Barna, după care ar fi decis să o controleze prin intermediul mamei şi al fratelui. Potrivit bilanţului contabil pentru anul 2009, când Stelică a devenit şef la Garda Financiară, societatea înregistra datorii de 28 de milioane de lei.
Divorţaţi, dar împreună
De la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului mai aflăm că Stancu Constantin, împreună cu fosta soţie a lui Stelică Barna, Graţiela Barna, au deţinut o altă societate, SC Marie Global Trade SRL. În aprile 2008, Graţiela i-a cedat, însă, toate acţiunile cumnatului său. Cu acest prilej, Stancu Barna a decis ca firma să deschidă două puncte de lucru: unul în Pastila Teatrului Naţional din Bucureşti, iar cel de-al doilea în incinta terminalului sosiri al Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu. În octombrie 2013, fratele lui Stelică Barna hotărăşte dizolvarea şi lichidarea simultană a companiei.
De remarcat este că al doilea frate al lui Stelică Barna se numeşte Marin Mario Constantin şi ocupă funcţia de judecător la Secţia Penală a Tribunalului Bucureşti. Printre dosarele repartizate, de-a lungul timpului, acestui judecător au fost „Rompetrol”, „ICA” sau „sechestrarea de persoane” în care a fost implicat, în 2009, Gigi Becali. Nici fosta soţie din acte a lui Stelică (Barna) Constantin, Graţiela Barna, nu a stat departe de funcţiile la stat.
În 2009, ea ocupa poziţia de director general al Monitorului Oficial al Municipiului Bucureşti. Din declaraţia de avere depusă de aceasta în 2009 aflăm că deţine, printre altele, un apartament în Bulevardul Decebal, din Capitală, locuinţă ce i-a servit, în anul 2005, drept adresă de domiciliu chiar lui Stelică.
Mai mult, şi Graţiela Barna deţine afaceri private, cum ar fi SC Prestmann şi Asociaţii SRL (companie care se ocupă cu activităţi aferente tehnologiei informației, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi consultanţă pentru afaceri şi management), SC Prestmann şi Asociaţii Contabilitate SRL (care are, printre altele, ca activităţi cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii), SC Stop Rid Fantastic SRL (firmă pe care o administrează şi pe care o deţine împreună cu macedoneanca Panovska Fanija), dar şi SC Momex LC 98 SRL (companie care se ocupă cu colectarea şi tratarea apelor uzate şi a altor reziduuri).
Din documentele de la Registrul Comerţului aferente acestor societăţi, rezultă că domiciliul Graţielei Barna se află în oraşul Otopeni, la aceeaşi adresă unde, astăzi, domiciliază fostul ei soţ, Stelică (Barna) Constantin.
Reţeaua Aversa – Marian Căpăţână - Mircea Băsescu
Stelică Barna a ocupat, în perioada 2000-2004, funcţia de consilier general la Primăria Capitalei, în timpul primului mandat de edil al lui Traian Băsescu. Deşi fusese ales pe listele PSD, Barna a votat în favoarea lui Băsescu. Unul din cele mai importante voturi acordate de Barna în acea perioadă a fost o hotărâre de consiliu care l-a scăpat pe Traian Băsescu de un dosar penal, în afacerea Pasajului Basarab. De atunci, se pare, relaţiile lui Stelică Barna cu Băsescu au devenit extrem de apropiate.
În 2005, Stelică Barna s-a mutat la PDL şi a fost numit membru în Consiliul de Administraţie şi director general al SC AVERSA SA, celebra fabrică de pompe din Bucureşti. Sub mandatul său, societatea a cunoscut un adevărat declin, care a culminat, în cele din urmă, cu insolvenţa. Din această poziţie, Stelică Barna s-a împrietenit cu una dintre „căpuşele” Aversa. Este vorba despre Marian Căpăţână, partenerul de „vândut libertatea” al lui Mircea Băsescu.
Potrivit unor surse, chiar Stelică Barna i-a făcut cunoştinţă lui Căpăţână cu Mircea Băsescu, pe acesta din urmă cunoscându-l după întâlnirile pe care le-a avut cu Traian Băsescu. Ulterior, relaţia dintre Marian Căpăţână şi Mircea Băsescu s-a consolidat, culminând cu episodul încumetririi dintre fratele fostului preşedinte cu familia interlopului Sandu Anghel, zis „Bercea Mondial”.
Averea lui Barna, mai mare în 2011 cu 740.000 de euro decât veniturile
Unul dintre cele mai scandaloase episoade din cariera lui Stelică (Barna) Constantin a avut loc în anul 2011, când Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare a averii dobândite de acesta în perioada 2004-2008, când ocupa funcţia de consilier general, apoi din 2008- 2011, când ocupa funcţia de consilier local la Otopeni, dar şi din perioada 2009-2011, când ocupa funcţia de comisar-şef al Gărzii Financiare Bucureşti, că există diferențe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate, în cuantum de 3.111.257,1 lei, adică 740.776 euro.
ANI a constatat, în urma verificărilor, că veniturile totale obţinute de Stelică Barna în toată acea perioadă au fost de 215.583 lei, în timp ce averea dobândită în aceeaşi perioadă, potrivit evidenţelor fiscale, depăşea 3.426.840,1 lei. Pe lângă sesizarea Comisiei de Cercetare a Averilor a Curţii de Apel Bucureşti, ANI a dispus constatarea stării de incompatibilitate a lui Stelică Barna. În iunie 2011, cu trei zile înaintea expirării mandatului, Sorin Blejnar l-a demis pe Stelică Barna de la conducerea instituţiei unde activa.
În 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis să-i confişte fostului şef al Gărzii Financiare Bucureşti suma de 1,7 milioane de lei.
Fost partener de business, angajat la Fisc
Pe lângă afacerea de club în care este asociat cu mama şi fosta soţie, Stelică Barna mai deţine acţiuni, potrivit datelor oficiale, în cadrul SC Art Natural Stone SRL Bucureşti. În 23 martie 2015, structura acţionariatului societăţii era următoarea: Silviu-Laurenţiu Radu (40%), Stelică (Barna) Constantin (20%) şi Florin Binciu (40%). Acesta din urmă este cel care i-a vândut, la sfârşitul anului trecut, mamei lui Stelică societatea SC Piatră Naturală & Mozaic SRL.
În martie 2015, asociatul Silviu Laurenţiu Radu decide să cedeze acţiunile către partenerii săi şi părăseşte societatea. Această manevră a avut loc în contextul în care, şase luni mai târziu, Silviu Laurenţiu Radu se încadrează, în urma unui concurs, ca referent superior în cadrul Compartimentului Administrativ şi Gospodărirea Patrimoniului, din subordinea ANAF, adică fosta instituţie la care a lucrat Stelică Barna.