Jurnalul.ro Ştiri Social Ce alegem: miere sau zahăr?

Ce alegem: miere sau zahăr?

În primul rând, trebuie să ştii că dulciurile conţin în general zahăr şi uneori miere, iar consumul moderat nu este dăunător. Mai mult, amândouă sunt produse naturale. Mierea este produsă de albine din nectarul florilor, în timp ce zahărul se extrage din sfeclă sau din trestie. Problema intervine la modul de procesare a zahărului alb, unde sunt folosite substanţe chimice precum formaldehidă, peroxid de oxigen, dioxid de sulf, petrol etc.

Diferenţa dintre acestea în ce priveşte indicele glicemic nu este foarte mare. Zahărul are circa 387 de calorii/100 de grame, în timp ce mierea are 325 de calorii/100 de grame. Cu toate astea, mierea îndulceşte mai bine decât zahărul şi poţi folosi astfel o cantitate mai mică.

Zahărul nu este digerat în stomac deoarece enzimele nu pot separa cele două componente ale sale, glucoza şi fructoza, acest lucru având loc în intestinul subţire. Mierea, în schimb, datorită enzimelor adăugate de albine în nectarul florilor, separă zaharoza în glucoză şi fructoză, care sunt apoi absorbite direct.

Mierea conţine antioxidanţi care au proprietăţi antitumorale.  Pe lângă glucide, aceasta conţine vitaminele B1, B2, B6, C, niacină şi acid folic, precum şi potasiu, magneziu, calciu şi zinc.

Zahărul, în schimb, nu conţine substanţe nutritive, iar consumul acestuia provoacă apariţia acizilor graşi, creşterea colesterolului, măreşte riscul de acumulare a grăsimilor pe organe şi ţesuturi şi favorizează obezitatea.

Mierea este benefică dacă se consumă constant. Ţine la distanţă bolile cardiovasculare şi diabetul zaharat de tip 2, are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatorii.

Preparate apicole

Cele mai răspândite sunt polenul, lăptişorul de matcă, ceara, propolisul, păstura, fagurele. Propolisul este considerat un antibiotic natural, folosit la vindecarea plăgilor şi a arsurilor superficiale. În plus, ajută la vindecarea infecţiilor şi a problemelor resipratorii. Polenul este eficient pentru combaterea oboselii, anxietăţii şi depresiei. Lăptişorul de matcă previne degenerarea celulelor nervoase şi instalarea demenţei.

 

Subiecte în articol: miere zahăr
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri