După consultări cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, Patriarhia Română a emis o serie de îndrumări destinate credincioşilor, în privinţa slujbelor şi rânduielilor pascale. La rândul său, Centrul de Comunicare Strategică a răspuns celor mai frecvente întrebări legate de deplasările şi vizitele de Paşti.
Slujbele de Paşti vor fi săvârşite anul acesta doar de preoţi, fără participarea enoriaşilor. Cancelaria Sfântului Sinod a emis o serie de reguli pentru credincioşi. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obşte (comun). Spovedania şi împărtăşania se fac la domiciliu, în anumite condiţii: „La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate”.
Locuri special amenajate
Pâinea binecuvântată, stropită cu agheasmă şi vin (Paşti) va fi ambalată igienic în pachete închise. Paştile vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în zilele de vineri şi sâmbătă, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult. Personalul care împarte pachetele va fi echipat corespunzător, iar credincioşii vor trebui să respecte regulile sanitare din magazinele alimentare: mască de protecţie şi distanţă socială de 2 metri. Celor vârstnici şi bolnavi, pâinea binecuvântată le va fi adusă la domiciliu.
Lumina, în faţa casei
Ca în fiecare an, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim şi va fi distribuită pe aeroport delegaţiilor eparhiilor. Centrele eparhiale o vor împărţi în fiecare parohie. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor aduce Lumină doar credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.
Slujba nu se ascultă din stradă
„Avem voie să ieşim după ora 22.00, în proximitatea casei, în cazul în care avem o biserică în apropiere?” – aceasta este una din întrebările frecvente adresate autorităţilor. Cei din Centrul de Comunicare Strategică le răspund oamenilor că pot ieşi în proximitatea casei (curţii) pentru primi Lumină de la voluntari şi că pot rămâne acolo pentru a asculta slujba, dacă nu formează grupuri mai mari de trei persoane. Este interzisă însă deplasarea spre biserică, indiferent de cât de aproape este ea.
„Putem să ascultăm slujba din stradă?”, e o altă întrebare frecventă. „Stricta ascultare a slujbei nu poate fi invocată ca motiv pentru deplasarea în afara locuinţei”, se spune în răspuns. Celor care doresc să asculte slujba de Înviere în faţa bisericii, din maşină, li se răspunde că acesta nu reprezintă un motiv viabil care să permită deplasarea cu declaraţia pe propria răspundere.
Fără vizite de curtoazie
Deplasarea la părinţi, cu produse pentru masa de Paşte, este permisă, spun autorităţile, cu condiţia ca persoana să aibă asupra sa cartea de identitate şi declaraţie pe propria răspundere, în care se bifează punctul 4 - şi să nu intre în contact direct cu vârstnicii. Nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paşte, ci doar deplasări pentru aprovizionarea rudelor care nu-şi pot procura singure produsele necesare.
Sunt persoane care întreabă dacă pot merge la cimitir în această perioadă, iar răspunsul este negativ. Unii se interesează dacă sunt permise petrecerile în familie, în curte – iar autorităţile spun că da, dacă prin „familie” se înţelege doar ansamblul persoanelor care locuiesc în mod normal în acel imobil, şi nu alte rude din afara casei.
„În cazul în care locuiţi la bloc, puteţi ieşi din casă (...) pentru a primi lumina adusă de voluntarii BOR, dar este esenţial să respectaţi regulile de distanţare socială, să nu aglomeraţi casa scării imobilului şi să nu formaţi grupuri mai mari de trei persoane”.
Grupul de Comunicare Strategică