Stresul e vinovat pentru multe dintre afecţiunile fizice de care suferim în ultimele decenii. Cercetările din ultimele decenii au arătat că stresul cronic poate să ducă la modificări ireversibile ale diferitelor părți ale creierului și chiar la modificări ale ADN-ului. În cazul copiilor și adolescenților, mai ales, studiile pe animale au arătat că stresul prenatal al mamei poate să aibă efecte asupra dezvoltării normale a creierului fătului și, de asemenea, că separarea de lungă durată a copilului de mamă are consecințe negative asupra dezvoltării și funcționării cerebrale. Cortizolul, hormonul care răspunde stresului și care în mod obișnuit ajută la depășirea unor situații stresante, dacă este, de asemenea, produs în exces, poate să provoace o scădere a imunității, a capacităților de memorie și contribuie la apariția sindromului metabolic, la atrofierea mușchilor și la pierderea mineralelor din sistemul osos.
Mai întâi de toate, este important să începem cu elementele de bază ale producției de hormoni. Toți hormonii noștri de tip steroid (incluzând progesteronul, testosteronul, cortizolul) sunt făcuți din colesterol. Colesterolul este transformat în pregnenolona care creează hormonii.
În perioadele de stres, corpul nostru alege să creeze mai mult cortizol, „hormonul nostru de stres”, mai degrabă decât oricare dintre hormonii noștri sexuali. Prin urmare, atunci când simțim stres pentru o perioadă crescută de timp, producem mai puțin progesteron și putem prezenta simptome precum:
-
Menstruație neregulată
-
Modificări de stare de spirit precum iritabilitatea
-
Schimbarea ciclului somnului
Dacă progesteronul este scăzut, nivelul nostru de estrogen poate fi relativ ridicat – ceea ce poate provoca următoarele simptome:
-
Sensibilitatea sânilor, sânii fibrocieni
-
Anxietate
-
Balonare, retenție de apă
Gestionarea stresului și modificarea stilului de viață vă pot ajuta să mențineți nivelul progesteronului la un nivel sănătos. Unele dintre aceste modificări ale stilului de viață includ:
Exerciții fizice
Exercițiile fizice sunt prima linie de tratament. Mișcarea corpului vă va ajuta în mod natural să vă reduceți cortizolul (hormonul de stres) și să echilibrați progesteronul și estrogenul. Desigur, exercițiul fizic stimulează, de asemenea, starea de spirit, energia, scăderea în greutate, densitatea osoasă și sprijină sănătatea cardiovasculară.
Consum redus de alcool
Oricât de mult vă doriți acea sticlă de vin atunci când vă simtiți stresate, este posibil să nu fie cea mai bună idee, mai ales în cantități mari.
În general, pe termen lung, consumul crescut de alcool va agrava starea de spirit și, prin urmare, va agrava simptomele sindromului premestrual. Deși unele studii arată că eliminarea completă nu e necesară, reducerea consumului poate fi benefică. De altfel, alcoolul, cafeaua și drogurile apar adesea în cercetări ca fiind printre factorii care cresc stresul. Lipsa somnului sau o durată prea mică a acestuia au fost asociate, pe lângă tulburări comportamentale, cu o creștere a ratei obezității și supraponderabilității. Doar 4 ore de somn pe noapte au fost asociate și cu creșterea tensiunii arteriale, creșterea nivelului cortizolului și insulinei.
Evitați expunerea la perturbatorii hormonali
Din păcate, mediul nostru are multe substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin. Aceste substanțe chimice pot modifica modul în care hormonii din organism sunt metabolizați și pot modifica ovulația și ciclul menstrual. Prin efortul de a utiliza recipiente de sticlă în loc de plastic sau de a alege mai multe produse naturale pentru corp, puteți reduce lent expunerea.
Dietă
Acest subiect este atât de complex și ar putea fi un subiect de discuție în sine. Bazele echilibrului hormonal includ evitarea carbohidraților simpli (pâine albă, paste din făină albă … etc) pentru a echilibra nivelul de zahăr din sânge, care ar susține în cele din urmă starea de spirit, energia și poftele asociate cu sindromul premenstrual.
Asigurarea fibrelor în dieta dvs. este, de asemenea, crucială, deoarece permite eliminarea corectă a hormonilor dvs. Semințele de in măcinate, fulgi de ovăz, o mulțime de legume verzi, sunt esențiale pentru a obține o cantitate adecvată de fibre în fiecare zi. Includerea alimentelor bogate în zinc și vitamina B6 ar fi de asemenea benefică, deoarece ambele sunt necesare pentru producția de progesteron și metabolismul organismului. O modalitate simplă de a include zincul în dietă sunt semințele de dovleac (pot fi adăugate în salate, smoothie-uri sau savurate ca gustare). Vitamina B6 este prezentă în carne de pui, curcan, pește, soia, năut și multe altele.
Suplimentele alimentare
Aceasta este o zonă foarte specifică și individualizată, însă o parte dintre vitaminele şi mineralele benefice pentru echilibrarea hormonilor și calmarea durerilor includ: magneziu, calciu, vitamina D, ulei de pește, vitamina B6.