Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?

La ora actuală, o bună parte din totalul transportului de animale vii se referă la deplasarea acestora, în condiții care trebuie respectate cu strictețe, către abatoare. În acest scop, se folosesc anumite mijloace de transport, care sunt prevăzute cu containere și/sau accesorii care trebuie astfel construit, amenajate, operate și întreținute astfel încât pe parcursul drumului animalele să nu aibă în niciun fel de suferit, iar siguranța acestora pe timpul transportului este esențială. Potrivit reglementărilor legislative aflate în vigoare la nivelul Uniunii Europene, animalele trebuie să aibă la dispoziție suficient spațiu pentru a sta în poziția lor naturală. Excepție de la această regulă sunt păsările, altele decât puii de o zi.

 

Reguli stricte, obligatoriu de respectat

 

După cum spuneam ceva mai sus, mai bine de două treimi din totalul transportului de animale vii se face prin deplasarea acestora către abatoarele unde urmează să fie sacrificate. Legislația în domeniu este una destul de strictă, și care menționează în mod explicit faptul că acest transport trebuie să fie rapid și să țină cont de necesitățile speciale ale acestui tip de ”marfă”. Este vorba despre Regulamentul Comisiei Europene nr. 1/2005 al Consiliului European din data de 22 decembrie 2004 privind protejarea animalelor în timpul operaţiunii de transport precum şi în timpul  operațiunilor adiacente, în care sunt trecute în detaliu toate acele norme pentru transportul comercial al animalelor vii. Potrivit acestor acte normative aflate în vigoare, doar transportatorii autorizați în acest sens au dreptul să transporte, în scopuri comerciale, pe teritoriul Uniunii Europene, animale vii. Pe https://www.livestocktransport.ro/ găsești mai multe amănunte, pentru că aici vorbim deja de profesioniști în domeniu.

 

Atenţie la subcontractori!

 

Cu toate acestea, nu puțini sunt cei care apelează la subcontractori pentru transportul animalelor vii. Pentru a evita multe incidente neplăcute, care să aibă drept urmări sume mari de bani pe care le poți pierde, verifică cu atenție dacă aceștia sunt în posesia tuturor tipurilor de autorizații de care au nevoie pentru a putea derula operațiunea de transport a animalelor vii.

 

Licenţe pentru transportatori şi şoferi

 

La o simplă verificare pe internet, observi că există numeroase firme care derulează cursuri cu scopul de a obține licenţe pentru transportul animalelor vii, care sunt destinate companiilor care activează în domeniul transportului de animale vii precum și şoferilor profesioniști.

Pentru a putea obține o astfel de licență, este necesară susţinerea unui examen, în cadrul căruia trebuie să demonstrezi că deţii cunoştinţe suficiente despre modul în care trebuie să fie încărcate și descărcate animalele în siguranță, despre cum trebuie să fie aranjate în semiremorcă pentru transport pentru a putea avea sufficient spaţiu în timpul transportului. De asemenea, trebuie să demonstrezi faptul că deţii suficiente cunoştinţe pentru a putea oferi ajutor animalelor care se îmbolnăvesc sau se rănesc în timpul transportului de animale vii.

 

Drepturi pe care ţi le oferă licenta

 

În momentul în care ai obținut această licență, ai dreptul legal – ca șofer profesionist sau ca firmă care are acest obiect de activitate, să poți efectua aceste activități care presupun transportul animalelor vii. Respectivul act este recunoscut în țara emitentă dar, cel mai important, dacă statul respectiv este membru în Uniunea Europeană, actul este valabil în toate țările membre UE.

Pe parcursul transportului, șoferul care transport animalele către destinație devine un fel de guardian al acestora, și este necesar că traseul, dar și opririle planificate să fie făcute doar cu aprobarea primită de la autoritățile veterinare.

 

Destinaţii posibile ale transportului de animale vii

 

Potrivit reglementărilor legislative aflate în vigoare, transportul animalelor vii, în scop comercial, se poate face către mai multe destinații posibile: abatoare, ferme, târguri și expoziții, concursuri și spectacole, către grădini zoologice, și chiar pentru laboratoare, unde respectivele animale pot lua parte la anumite experimente științifice.

În cazul în care transportul animalelor vii nu are un scop comercial, cum este de exemplu transportul animalelor de companie sau a celor din gospodăria personală la montă sau pășunat, atunci nu mai este nevoie de vreo autorizație suplimentară.

Lucrurile se schimbă radical atunci când este vorba despre o firmă care se ocupă cu transportul animalelor vii. Aceasta trebuie să solicite și mai ales, să obțină acea autorizație specială, care cuprinde avizul unui medic veterinar. Acesta este cel care trebuie să verifice și să își dea acordul dacă transportatorul are vehicule adaptate pentru acest tip de operațiune. Totodată, firma respectivă este obligată să mai aibă un certificat din care să rezulte că nu a fost sancționată în trecut pentru faptul că a încălcat prevederile legale existente în acest sens.

 

Condiţii generale de transport

 

Există anumite condiții generale de transport, care trebuie respectate, inclusiv pentru asigurarea de condiții bune de confort pentru animale. Astfel, este nevoie că starea generală a vehiculului cu care se face transportul să fie una bună, să aibă o ventilație corespunzătoare, să fie curățenie, podeaua să fie în stare bună, să existe echipamente de iluminat și siguranță, iar dispozitivele pentru operațiunile de încărcare și descărcare să fie în bună stare de funcționare.

După cum aminteam mai sus, fiecare animal trebuie să aibă suficient spațiu, și să fie hrănit și adăpat. Temperatura pe perioada transportului trebuie să fie cuprinsă în intervalul 5 – 30 de grade Celsius, în funcție de recomandările făcute de medicul veterinar. De asemenea, transportul trebuie făcut cât mai rapid, dar asta nu înseamnă că trebuie neglijate perioadele de odihnă, dar și cele rezervate verificării directe a stării în care se mai află animalele transportate. Dacă se observă ceva modificări, este important că transportul să fie interrupt, iar animalul/animalele bolnave să primească asistența medicală de specialitate.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri