Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce spune Nicolae Ciucă despre ordonanța de urgență pe energie

Ce spune Nicolae Ciucă despre ordonanța de urgență pe energie

Premierul Nicolae Ciucă spune că preferă să întârzie o zi cu ordonanța de urgență pe Energie, decât să se grăbească și să adopte una care să nu producă efecte.

„Suntem încă în discuții. Mai avem o zi. În funcție de propunerile și de elementele tehnice, pentru că e un adevărat mecanism, nu e deloc simplu. Tot ceea ce presupune calculul acesta al prețuirilor la energie și gaze trebuie să fie foarte bine clarificat, astfel încât, chiar dacă am întârzia o zi, prefer să avem o linie cât se poate de clară și simplificată decât să ne grăbim și să venim cu o ordonanță de urgență care să nu producă efectele de care noi vorbim”, spune premierul Nicolae Ciucă despre adoptarea ordonanței de urgență în domeniul Energiei.

El precizează că măsurile vizează două obiective majore - protejarea populației și măsuiri pentru protejarea industriei agroalimerntare și a IMM-urilor.

„Ne menținem pe obiectivele noastre de investiții. Nu putem să depășim această criză fără o economie care să funcționeze, fără investiții în economie”, încheie Ciucă.

Vicepreședintele PSD Mihai Tudose, fost premier, anunța că actuala coaliție de guvernare va introduce o taxă de solidaritate pe care o vor plăti companiile din domeniul energetic pentru plata compensării facturilor.

„Pe pachetul de energie am să spun principiile la care am convenit și care înțeleg că vor fi prinse în ordonanța ce va trece în prima ședință de guvern, pentru că, așa cum am promis, până pe 1 septembrie noi am spus că vom avea o ordonanță nouă în ceea ce privește reglementarea pieței de energie. Elementele de noutate sunt următoarele. Apare noțiunea de preț de referință, calculat funcție de, e o formulă complicată, prețul de achiziție, recunoașterea unor investiții și o cotă de profit. Ceea ce depășește acest preț de referință la vânzqare va intra într-un fond de solidaritate, la Ministerul de Finanțe, de unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final, adică persoane fizice, persoane juridice, un element de noutate - apare și contigentare la anumite cantități. De asemenea, tot ceea ce înseamnă parte socială, spitale de stat sau private, cămine de bătrâni, tot ce înseamnă zonă socială va avea preț acoperit în totalitate”, anunță Mihai Tudose.

Vicepreședintele PSD precizează că un alt element de noutate îl reprezintă implicarera mult mai activă a ANRE.

„Vor fi prevăzute taxe, de fapt pentru nerespectarea unor termene. Azi tot ce înseamnă lanț între producător și consumatorul final au întârzieri de două, trei, patru, cinci luni pentru livrarea documentelor de decontare. De asemenea, obligativitatea de a-și înmagazina gaze, de a-și asigura rezerve, stocuri. Acstea sunt elementele, în mare. În fapt, față de ceea ce se întâmplă azi, în care toată această gaură între furnizor și consumator intră în buzunarul unor firme care nu fac decât să plimbe niște hârtii, că nu i-ați văzut cu găletușa cu curent alergând după clienți, și e plătită de stat cu sume imense va fi recuperată tot de la ei din acele profituri nejustificate. E o taxă de solidaritate, pentru că trebuie să fim solidari cu poporul român”, adaugă Tudose.

El apreciază că efortul bugetar „va fi infinit mai mic decât cel de azi”.

Subiecte în articol: nicolae ciuca energie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri