Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce trebuie să știi înainte de a achiziționa o mașină second-hand

Ce trebuie să știi înainte de a achiziționa o mașină second-hand

Piața mașinilor second-hand este în continuă schimbare. Din ce în ce mai multe restricții de circulație, sfârșitul anunțat al epocii diesel, revenirea în grație a motoarelor pe benzină... Atâtea variabile, la care se adaugă stresul de a da peste o mașină „machiată”, cu kilometrii modificați sau cu daune ascunse.

Cum afli care este adevărul și de unde începe fabulația? Pe scurt, găsirea mașinii potrivite la mâna a doua este mai mult ca niciodată o cursă cu obstacole. Mai ales în fața unei multitudini de oferte. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să achiziționezi fără stres o mașină second hand.

1 - Care este bugetul?

Problema bugetului trebuie abordată în mod imperativ înainte de achiziționarea unui vehicul second hand, pentru a evita orice problemă. O mașină consumă combustibil (mai mult sau mai puțin, în funcție de model), necesită uneori întreținere costisitoare și trebuie acoperită de asigurare. Toate aceste criterii însumează un buget care poate fi destul de substanțial dacă cedezi ușor tentației în fața „mașinii visurilor tale”. Rațiunea trebuie să prevaleze și este mai bine să optați pentru un vehicul care să nu-ți dea bugetul peste cap.

2 - Cum alegi modelul?

Să alegi modelul potrivit înseamnă să optezi pentru cel care corespunde nevoilor tale, bugetului tău, responsabilităților tale familiale. Cumpărarea unei mașini second hand dintr-un capriciu nu este chiar cea mai bună soluție, chiar dacă tentația este uneori puternică. Amatorii de mașini vor avea mai mult interes să apeleze la un model pe benzină, de ce nu un audi a4 b7, de exemplu, mai degrabă decât o mașină pe motorină, din cauza unui cost mai mare de achiziție și întreținere. Un sedan compact poate fi puțin cam restrâns pentru o familie cu copii, în timp ce un SUV mare nu este neapărat cea mai bună alegere pentru o singură persoană. Pe scurt, nu te lăsa tentat de primul model pe care îl vezi, gândește-te și definește-ți bugetul, fără a uita să integrezi și costurile de utilizare. Prioritizează motivul pentru a profita la maximum de achiziția ta.

3 - Vânzător privat sau profesionist?

Întrebarea este relevantă, deoarece ambele soluții au avantaje și dezavantaje. Un vânzător profesionist își revizuiește mașinile înainte de a le vinde și oferă în general o garanție. Însă dorința de a atinge anumite obiective îl poate încuraja uneori să ofere un vehicul care nu corespunde neapărat nevoilor tale. Pe de altă parte, de cele mai multe ori, persoanele fizice oferă vehicule la prețuri mai mici, dar nu există nicio garanție și nu sunt excluse escrocheriile. Starea de întreținere trebuie verificată obligatoriu (carte de întreținere sau facturi). În ceea ce privește prețul, în general este posibil să se negocieze cu o persoană fizică, mai ales pentru vehiculele greu de revândut.

4 - Ce întrebări adresez vânzătorului?

Cu cât pui mai multe întrebări, cu atât vei ști mai multe despre proprietar și despre vehiculul pe care îl oferă. Un vânzător care evită anumite subiecte poate avea motive să ascundă unele lucruri. Așadar, nu ezita să pui cât mai întrebări despre origine, întreținere, numărul de proprietari, înlocuirea anumitor piese, precum cureaua de distribuție (buget substanțial), sau motivul vânzării. Un maximum de informații îți va permite să motivezi sau nu achiziția.

5 - Este leasingul o alternativă ?

Leasingul sau închirierea a fost foarte la modă în ultimii ani și câștigă teren în fața vânzărilor tradiționale. Leasingul îți permite să conduci o mașină nouă sau recentă, beneficiind în același timp de plăți lunare mai mici decât un creditul convențional. Leasingul operațional cu cu opțiune de cumpărare îți poate permite să devii sau nu proprietarul vehiculului la sfârșitul contractului, în timp ce în cazul leasingului pe termen lung, vehiculul este returnat la finalul perioadei de închiriere. Leasingul este o alternativă reală, deoarece îți poți permite o mașină pentru care nu ai fi avut neapărat bugetul în cazul unei achiziții clasice.

7 - Ce trebuie să verifici?

Înainte de a cumpăra o mașină la mâna a doua, aceasta trebuie să fie inspectată extern, intern și să treacă neapărat printr-un test drive. În ceea ce privește exteriorul ei, inspectează vizual caroseria, verifică starea vopselei (diferențe de culoare), punctele de asamblare, starea geamurilor și a lunetei. Nu uita să verifici starea anvelopelor și să te asiguri că sunt identice pe fiecare axă. În ce privește partea interioară, starea generală a habitaclului va da o primă impresie. Verifică starea tapițeriei (pete, rupturi), uzura volanului și a pedalelor (uzura puternică indică adesea un kilometraj ridicat). Testează funcționarea elementelor de confort (radio auto, aer condiționat, geamuri electrice etc.). Nu uita să compari kilometrajul de parcurs cu declarațiile vânzătorului. De asemenea, compară-l cu cartea de service și cu facturile mașinii.

 

Când dorești să îți înlocuiești mașina, simpla plăcere de a o schimba umbrește uneori anumite criterii fundamentale de selecție. Iar euforia inițială poate face loc dezamăgirii după câteva săptămâni de utilizare. Așadar, nu uita să acorzi atenție pașilor de mai sus pentru a nu avea surprize neplăcute pe viitor.

 

Sursa foto: Shutterstock

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri