Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ce vor studenţii de la conducătorii unităţilor de învăţământ superior

Ce vor studenţii de la conducătorii unităţilor de învăţământ superior

de L. Budin    |   

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România - ANOSR a lansat ieri campania coRector. Pentru că vor avea loc alegeri pentru ocuparea funcţiei de rector în unităţile de învăţământ superior, studenţii le solicită candidaţilor să-şi asume 17 deziderate care reprezintă nevoile tinerilor studioşi, să le includă în planurile manageriale şi să le implementeze în strategia universităţii, pentru următorul mandat.

 

De ce era nevoie de această campanie? „În ciuda faptului că studenții ar trebui să fie parteneri cu drepturi egale ai comunității academice, constatările la nivel național (...) au dovedit, încă o dată, că atenția universităților s-a axat preponderent pe satisfacerea nevoilor cadrelor didactice”, menţionează cei din federaţia studenţească. Dintr-un raport anterior, realizat de ANOSR, reiese că doar 17,5% dintre rectori și-au îndreptat atenția, în planurile lor manageriale, asupra combaterii abandonului universitar, şi că în doar 12,5% dintre asumările acestora se regăsesc informații despre procesul de revizuire periodică a planurilor de învățământ.

 

Cursuri de etică şi softuri contra plagiatului

Un domeniu pe care studenţii îl consideră de întâietate este etica academică, fapt pentru care susţin dezvoltarea și implementarea unor mecanisme de prevenție a încălcării principiilor de etică și oferirea accesului studenților în mod gratuit și neîngrădit la softuri de verificare a similitudinilor, încurajându-se, astfel, redactarea de lucrări originale și combaterea plagiatului. 

Se mai cere şi introducerea cursurilor de etică și deontologie în primii ani ai fiecărui ciclu de studii.

Transparenţă instituţională şi a taxelor de studiu, implicarea studenților în cercetare reprezintă alte cerinţe pe care ar trebui să le aibă în vedere viitorii rectori. Se mai cere debirocratizarea masivă a universităţilor, perfecţionarea stagiilor de practică şi accesibilitatea la resurse de învățare. Ce de la ANOSR solicită şi sprijin material pentru studenții autohtoni care aplică pentru mobilitate internațională, precum și organizarea unor concursuri de proiecte prin care să fie premiate ideile inovatoare din sfera antreprenoriatului.

 

Investiţii şi digitalizare

Reprezentanţii studenţilor mai doresc: condiții adecvate de cazare și studiu, digitalizarea sistemului de învăţământ, un sprijin material legitim și potrivit cu nevoile celor care studiază, Centre de Consiliere și Orientare în Carieră funcționale și eficiente, consultarea celor care studiază în toate deciziile care îi privesc, mecanisme pentru stimularea voluntariatului ş.a.m.d. Nu sunt lăsaţi deoparte nici tinerii cu dizabilităţi, aceştia având nevoie de metodologii de admitere și evaluare adaptate nevoilor lor, precum şi cadre dicactice formate special. Totodată, ANOSR solicită investiții în toate spațiile universităților, astfel încât infrastructura să răspundă nevoilor tuturor.

 

Planul în 17 puncte reprezintă concluziile Forumului Organizațiilor Studențești din România (a XIV-a ediție), desfășurat la Timișoara în luna august a acestui an, la care au participat peste 500 de lideri ai studenților din toată țara.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri