Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Legea pensiilor 2024: Document NOU pentru pensionarii din străinătate. Ce este certificatul de viață

Legea pensiilor 2024: Document NOU pentru pensionarii din străinătate. Ce este certificatul de viață

de Redacția Jurnalul    |   

Pensionarii care locuiesc în străinătate trebuie să dețină un certificat de viață care să ateste că trăiește. Documentul trebuie emis semestrial, în martie și septembrie, de casele teritoriale de pensii, potrivit noii legi a pensiilor.

De la 1 septembrie, certificatul de viață va trebui transmis autorităților române până cel târziu în data de 31 martie, respectiv până data de 30 septembrie a fiecărui an, potrivit  avocatnet.ro.

Dincolo de impactul psihologic, autoritățile române pun pe drumuri persoanele vârstnice care au ales să părăsească țara.

Documentul trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt. Aceste autorități pot fi instituţii de asigurări sociale/ pensii, autorităţi administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu sau de reşedinţă. Conform legii, certificatul de viață trebuie transmis de pensionarul nerezident din proprie inițiativă.

În cazul în care pensionarii din străinătate nu respectă termenele pentru transmiterea certificatului de viață (31 martie/ 30 septembrie), plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare.

Totodată, reluarea plății pensiei se va face de la data suspendării, dacă beneficiarul nerezident prezintă/ comunică certificatul de viață după expirarea termenelor amintite, notează stiripesurse.ro.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit, printr-un ordin apărut marți, modelul certificatului de viață. Documentul poate fi consultat aici.

Subiecte în articol: pensii pensionari certificat de viata
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri