Neurologi de marcă din întreaga lume se reunesc, în perioada 31 martie-1 aprilie, la Poiana Braşov, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Cursului Internaţional dedicat tulburărilor comportamentului motor “Movement Disorders Teaching Course”. Specialiștii vor participa la dezbateri pe tema unor soluţii inovatoare de diagnostic şi tratament în maladia Parkinson. Evenimentul este organizat de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi Societatea de Neurologie din România.
Peste 300 de medici și 20 de speakeri de talie mondială din ţări precum Germania, Israel, Suedia,Olanda, UK, Slovacia, Italia şi România vor prezenta noi abordări în privința diagnosticării şi tratării bolii Parkinson. Vor fi aduse în dezbatere cele mai recente descoperiri ştiinţifice legate de această afecţiune. Printre noutăţile acestei ediţii a cursului desfășurat în România se numără teme ştiinţifice, precum tulburări ale oculomotricităţii, neuroimagistica în tulburări ale comportamentului motor sau genetica bolii Parkinson. „Importanţa acestui curs este una remarcabilă, deoarece reuneşte oameni cu o vastă experienţă profesională care reuşesc să integreze informaţiile oferite din perspective diverse într-un tot unitar. Aceşti savanţi se străduiesc să descifreze mecanismele bolilor neurologice, descoperirile lor stând la baza diagnosticului precoce şi al tratamentului eficient. De asemenea, este important să menţionam aportul neurologiei româneşti la aceasta manifestare, dovedind în acest fel ca avem specialişti valorosi, recunoscuţi pe plan internaţional”, explică prof. dr Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).
Situație foarte gravă și în România
După 200 de ani de la descrierea sa, boala Parkinson nu este încă vindecabilă. Este una dintre cele mai reprezentative afecţiuni neurologice degenerative înregistrate la nivel mondial, a doua ca frecvență după maladia Alzeimer. Boala Parkinson afectează astăzi aproximativ 6,5 milioane de persoane în întreaga lume, 1,5 milioane fiind europeni. În România, aproximativ 73.000 de persoane diagnosticate cu această afecțiune foarte gravă așteaptă noile descoperiri ale specialiștilor, pentru tratarea bolii. Estimările nu sunt deloc optimiste, specialiștii așteptându-se la o dublare a numărului persoanelor afectate de Parkinson până în 2030. Datele sunt alarmante atât pentru societatea civilă, cât şi pentru comunitatea ştiinţifică medicală.
Nutriţia joacă un rol important în sănătatea bolnavilor de Parkinson. Specialiştii propun o paletă specifică de principii pentru dieta alimentară:mai multe cereale integrale, legume şi fructe, iar la cină să se consume un pahar de lapte sau iaurt. Consumul de carne nu poate depăşi 50 de grame pe zirii.
„Până în prezent, rezultatele cercetărilor referitoare la boala Parkinson arată că, primele leziuni pot să apară şi cu 20 de ani înaintea primelor semne clinice. Una dintre direcţiile de cercetare în acest domeniu este găsirea posibilităţii de a avea un diagnostic mult mai precoce decât cel care este posibil astăzi în lume” prof. dr Dafin Mureşanu
La scară mondială, peste 300.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu boala Parkinson, înregistrându-se o incidenţă de 10 la 100.000. Dintre cele 73.000 de persoane diagnosticate cu această afecțiune în România, peste 8.000 sunt în Bucureşti.