Jurnalul.ro Timp liber Casa Cele mai inspirate idei pentru amenajarea unui dormitor mic

Cele mai inspirate idei pentru amenajarea unui dormitor mic

Dormitorul este acel spațiu din locuință în care ai nevoie de maximul de confort, însă lucrurile devin mai complicate atunci când ai la dispoziție un spațiu mai îngust. Pentru astfel de cazuri, specialiștii în amenajări interioare au câteva sfaturi, pe care le-am sintetizat și ți le prezentăm în cele ce urmează

 

Patul poziționat lângă perete

Piesa centrală a oricărui dormitor este patul, astfel că trebuie să pornești de la acest element atunci când amenajezi camera. În cazul unui dormitor mic, ideea folosirii unui pat matrimonial cu poziționare centrală este una neinspirată, pentru că îți rămâne puțin spațiu pentru alte piese de mobilier. Recomandarea este să folosești un pat poziționat lângă perete, de preferință lângă peretele paralel cu ușa. În acest mod, centrul camerei rămâne liber, ceea ce creează senzația unui dormitor mai spațios. Pentru mai multă eficiență, îți recomandăm un pat extensibil, care poate fi strâns pe timpul zilei, ocupând astfel mai puțin loc.

 

Dulap înalt, cu uși culisante

O regulă de bază în amenajarea camerelor mici este ca mobila și spațiile pentru depozitare să fie dispuse pe verticală. În cazul dormitorului, principalul element de mobilier folosit pentru depozitare este dulapul, iar dacă vorbim de dormitoare mici, acesta trebuie să nu fie înalt și nu foarte masiv. Totodată, dulapul cu uși culisante este o alegere mai bună în acest caz, față, de cel cu uși batante, întrucât deschiderea acestora nu necesită un spațiu suplimentar. Dulapul poate fi înalt până aproape de tavan iar partea superioară o poți folosi pentru depozitarea lenjeriilor, păturilor, hainelor de extrasezon și a altor lucruri de care  nu ai nevoie zilnic.

 

Mobilier multifuncțional

Atunci când nu ai suficient spațiu pentru a amplasa toate piesele de mobilier pe care ți le dorești, poți opta pentru o mobilă mai compactă, multifuncțională. Astfel, patul poate fi unul dotat cu un compartiment pentru depozitare, iar noptierele trebuie să aibă mai multe sertare sau un spațiu mai larg pentru a depozita diferite lucruri. Nu în ultimul rând, dacă folosești o comodă pentru televizor, este bine ca aceasta să aibă cât mai multe sertare.

 

Alege mobilă în aceeași nuanță cu zugrăveala

Cromatica are  și ea un rol important în amplificarea senzației de spațiu, astfel încât dormitorul să ți se pară mai mare și să nu te simți înghesuit între cei patru pereți. Cu cât contrastul cromatic este mai mic, cu atât această senzație de spațiu se amplifică, de aceea este recomandat să folosești o singură nuanță, eventual tonuri foarte apropiate. Astfel, specialiștii în design interior recomandă să alegi mobilă în nuanța zugrăvelii, sau, după caz, să vopsești pereții într-o culoare apropiată de cea a mobilei. În ambele situații, cele mai potrivite sunt nuanțele în tonuri deschise, care amplifică senzația se spațiu.

 

Cât mai multă lumină naturală

O cameră de mici dimensiuni trebuie să beneficieze de cât mai multă lumină naturală, iluminatul optim compensând lipsa de spațiu suficient. De aceea, este bine ca ferestrele dormitorului să fie mari, iar efectul luminos poate fi amplificat prin folosirea de oglinzi amplasate în cameră, care să reflecte lumina naturală și să amplifice spațiul.

În ceea ce privește draperiile, acestea trebuie să fie vaporoase și semitransparente, pentru a permite luminii să treacă și a nu încărca vizual spațiul. Materialele cele mai recomandate în acest caz sunt voalul și pânza, respectând și de această dată regula referitoare la alegerea unei nuanțe în ton cu mobila și zugrăveala.

 

În ceea ce privește covorul potrivit pentru un dormitor mic, acesta trebuie să fie de dimensiuni reduse, de preferat fiind unul dreptunghiular, puțin mai mare decât dimensiunea patului, sub care poate fi așezat. 

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/dormitor-pat-camer%c4%83-acas%c4%83-interior-690129/

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri