Jurnalul.ro Editoriale Cereţi băncilor plăţi instant!

Cereţi băncilor plăţi instant!

de Ionuț Bălan    |   

O plată între două bănci din Regatul Unit se derulează în câteva secunde. Puteţi verifica! Şi nu trebuie să aibă loc de la HSBC către Barclays. E suficient s-o faci de la mai puţin cunoscuta Halifax - carduri albastre, la NatWest - carduri mov. Dar culoarea plasticului contează prea puţin, nu e musai să fie neagră, importante-s secundele. Plăţile se realizează la fel de rapid ca la fintech.

Din păcate, la noi, în România, dacă apelezi la opţiunea de plată urgentă prin online banking, băncile îţi spun că nu se poate derula în oricare interval orar. Să zicem însă că găseşti o societate bancară care se angajează ca fondurile tale să plece în timp util, imediat după ora 15, achiţi comisioanele de urgenţă, deci normalitatea din UK e suprataxată, şi-i posibil, dacă totul e OK la banca de la care pleacă banii, ca treburile să se încurce la cea care-i primeşte. Şi atunci cele sub 20 de secunde dintre Halifax şi NatWest nu devin două ore, ci două zile, dacă plata se face în apropierea weekendului. De unde se vede că, la noi, şi urgenţele au mers de personal.

Iar dacă urgenţa înseamnă că mai trebuie plătită vreo rată până la End of Day prin Direct Debit, nu doar să rămâi fără bani de cumpărături sâmbătă - duminică, atunci nu e bine să apelezi, cum ţi se spune la televizor, la plăţi electronice pentru alimentarea contului din care ţi se vor lua automat banii pentru rată, ci la tranzacţii cu numerar. Adică, să scoţi cash de la bancomatul unei bănci ca să alimentezi multifuncţionala alteia. Dacă eşti ambidextru, poate dura la fel de puţin ca la fintech.

Dar apropo de fintech-uri, de ce plăţile durează câteva secunde, cu toate că utilizează acelaşi suport bancar precum clienţii de retail? Şi de ce se realizează la orice oră din zi şi din noapte? Pentru că ele au puterea de negociere, comparativ cu persoanele fizice, chiar şi cu cele juridice, acţionează ca un sindicat pe o piaţă puţin concurenţială.

Da, însă exact pentru o astfel de piaţă există platforma de plăţi instant a TRANSFOND, aceasta poate arbitra diferenţialul de management dintre băncile comerciale româneşti şi fintech-uri, în aşa fel încât, dacă vine cineva din Anglia, să nu aibă impresia că a ajuns într-o ţară bananieră, care nu produce nici măcar banane, vorba unui analist economic, ce şi-a prins urechile în tranziţie.

Scuzele că "nu putem" ale băncilor comerciale sunt drăguţe, civilizate, corecte politic, dar absolut inacceptabile pentru cel care plăteşte serviciile.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri