Marcus J. Ball, un britanic supărat că ţara sa a ales să iasă din Uniunea Europeană, a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a angaja avocaţi care să îi cheme în sala de judecată pe politicienii consideraţi responsabili pentru Brexit. Ball spune că politicienii precum Boris Johnson sau Nigel Farage sunt vinovaţi de abuz în serviciu sau înşelăciune şi pot fi puşi sub acuzare pentru asta. Până în prezent, britanicul a strâns peste 125 de mii de lire.
Marcus J. Ball a atras de partea sa mai mulţi avocaţi de prestigiu, care au promis că vor prelua cazurile fără plată, însă are nevoie de bani pentru taxele numeroaselor procese pe care le are în minte. Ball spune că publicul britanic a fost minţit în campanie de politicienii care au militat pentru Brexit, motiv pentru care votul nu trebuie considerat valid. Printre acuzaţiile pentru care acesta se pregăteşte să angajeze avocaţii se numără abuzul în serviciu, înşelăciunea, influenţarea alegătorilor şi incitarea la ură rasială. Ball spune că în campania Brexit, politicienii au promovat în mod sistematic şi cu bună ştiinţă informaţii false şi au instigat la ură împotriva imigranţilor. Acesta se referă, în special, la episodul în care actualul ministru de Externe al Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut un tur al ţării într-un autocar inscripţionat cu mesajul: "Trimitem în fiecare săptămână 350 de milioane de lire către Uniunea Europeană. Să folosim banii pentru a finanţa sistemul de sănătate, în schimb. Votaţi pentru a părăsi UE". După Brexit, Johnson a recunoscut că sistemul de sănătate nu are cum să primească aceşti bani. Ball consideră că acest episod este un caz clar de înşelăciune, definit de legea britanică drept: "o afirmaţie falsă sau înşelătoare făcută cu bună ştiinţă de către o persoană". Ball, un specialist în dezvoltare de softuri, spune că va face plângerile pe numele său, avertizând că politicienii vizaţi sunt oameni influenţi, greu de învins într-o sală de judecată. "Cel mai bun scenariu este unul în care politicienii responsabili pentru Brexit sunt găsiţi vinovaţi pentru înşelăciune şi abuz în serviciu. Şi în care aceştia sunt băgaţi la închisoare pentru că au minţit cetăţenii. Şi în care se organizează un al doilea referendum, dar de data aceasta cu reguli stricte privind onestitatea în campanie", a declarat Ball. "Un scenariu şi mai bun ar fi ca parlamentul să dea o lege prin care politicienilor să le fie interzis să mintă", a adăugat acesta.
Prin campania de strângere de fonduri, Ball şi-a propus să strângă 100.000 de lire sterline până pe 29 iulie. Până ieri, acesta adunase deja peste 115.000 de lire, fiind optimist că până la expirarea campaniei suma va creşte la 250.000 de lire sterline.
Un alt scop al campaniei este declararea referendumului drept unul nul, dar fiind că alegătorii au fost induşi în eroare