Jurnalul.ro Ştiri Externe Intervenție revoluționară! Un chirurg din Franța a operat un pacient din Beijing de la 8.700 km distanță

Intervenție revoluționară! Un chirurg din Franța a operat un pacient din Beijing de la 8.700 km distanță

de Redacția Jurnalul    |   

Intervenție chirurgicală revoluționară la un congres medical desfășurat la Bordeaux. Un urolog francez a îndepărtat prostata canceroasă a unui pacient chinez aflat la Beijing, de la o distanță de 8.700 de kilometri.

Operația a avut loc în septembrie și a durat peste o oră, fiind transmisă în direct participanților la congres. Medicul francez a controlat de la distanță instrumentele din trupul pacientului, aflat de cealaltă parte a planetei, pentru a îndepărta prostata canceroasă.

„Între mișcările chirurgului și mișcările instrumentului din interiorul pacientului, există o simplă întârziere de 130 de milisecunde, care este practic imperceptibilă cu ochiul liber", a explicat dr. Richard Gaston pentru RMC, subliniind performanța tehnică a sistemului utilizat.

Experiența a fost atât de reală pentru chirurg, încât acesta a declarat: „Am avut impresia că operam acasă și că suntem la doi metri distanță de pacient".

La același congres, un alt chirurg, de această dată din Spania, a făcut o intervenție similară, îndepărtând o tumoare de la un alt pacient din Beijing.

Potrivit lui Richard Gaston, aceasta a fost prima dată când a făcut o operație de la distanță.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: operatie de la distanta chirurg pacient
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri