Jurnalul.ro Timp liber Casa Cinci obiceiuri pentru un stil de viaţă mai prietenos cu mediul

Cinci obiceiuri pentru un stil de viaţă mai prietenos cu mediul

Schimbările climatice sunt din ce în ce mai evidente pentru toată lumea. De la temperaturile caniculare, la fenomenele meteo extreme, oamenii resimt din ce în ce mai puternic efectele încălzirii globale. Pe lângă politicile globale europene sau naţionale menite să limiteze efectele schimbărilor climatice, fiecare dintre noi suntem îndemnați să ne informăm despre ceea ce putem face pentru a avea o atitudine mai prietenoasă cu mediul. Mai mult decât atât, la iniţiativa Administraţiei Prezidenţiale, educaţia privind protejarea mediului ar putea fi o materie studiată la şcoală.

Aşadar, este important să conştientizăm mizele schimbărilor climatice şi să înţelegem rolul pe care îl putem juca, prin stilul nostru de viaţă, în limitarea consecinţelor sale devastatoare. Dacă şi pe tine te interesează să adopţi o atitudine mai prietenoasă cu mediul, iată cinci obiceiuri pe care la poţi adopta chiar de astăzi.

1.Alege mijloacele de transport în comun sau pe cele alternative

Primul pas pe care îl poţi face spre un stil de viaţă mai respectuos faţă de mediul înconjurător este să-ţi laşi maşina acasă de fiecare dată când este posibil. În unele situaţii va fi, desigur, nevoie să-ţi foloseşti automobilul personal. Totuși, de multe ori este chiar indicat să foloseşti mijloacele de transport în comun. Metroul se poate dovedi de multe ori mai eficient şi mai rapid, de exemplu. Pe de altă parte, poţi încerca mijloacele de transport alternative cum ar fi bicicleta sau trotineta. Cu siguranţă, îţi vei diminua considerabil amprenta de carbon!

2.Foloseşte cât mai puţin plastic

Pentru a limita consumul de plastic, investeşte în câteva alternative durabile. De exemplu, cumpără câteva sacoșe de pânză pe care să le iei cu tine atunci când mergi la cumpărături, ia-ţi un termos pentru apă și cafea, ca să nu mai fii nevoit să cumperi mereu alte sticle de plastic, achiziționează dischete demachiante reutilizabile etc. Micile schimbări pot face o diferenţă semnificativă.

3.Cumpără de la second-hand

O modalitate simplă de a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice constă în susţinerea economiei circulare. Asta înseamnă să privilegiezi achiziţiile din magazine care vând produse la mâna a doua. Vei fi surprins cât de variată poate fi oferta: de la haine şi mobilă, la produse electrocasnice la echipamente sportive. Mai mult decât atât, multe dintre aceste produse sunt în stare foarte bună şi le poţi folosi mai mult timp, fără nicio problemă. Ca să nu mai menţionăm preţurile mult mai mici şi economiile pe care le poţi face alegând să cumperi din astfel de magazine.

4.Reciclează

Reciclarea este un aspect foarte important pentru protejarea mediului şi ar trebui să devină un reflex. Începe prin a-ţi cumpăra un coş de gunoi cu mai multe compartimente. În acest fel, îţi va fi mai uşor să separi resturile alimentare de deşeurile de plastic, metal, sticlă sau hârtie care pot fi reciclate. După ce le colectezi selectiv, pune-le în containerele speciale, care pleacă spre centrele de reciclare.

5.Atenţie la risipa alimentară

Din nefericire, în România se risipesc anual 2,5 milioane de tone de alimente. Pentru a limita pe cât posibil acest fenomen nefast, este important să înveţi să cumperi cantitățile potrivite de alimente de care tu şi familia aveţi nevoie. De asemenea, atunci când observi că anumite alimente perisabile, precum fructele şi legumele, încep să îşi piardă prospeţimea, alege să faci ceva din ele, în loc să le arunci. Legumele mai moi sau puţin ofilite pot fi totuşi foarte bune dacă sunt gătite sau adăugate în diferite sosuri sau supe. Fructele foarte coapte pot fi excelente într-un smoothie sau pot fi transformate în gem.

 

Să fii mai atent la mediul înconjurător nu impune schimbări dramatice ale stilului tău de viaţă, ci puţin mai multă atenţie şi consideraţie în alegerile pe care le faci zi de zi. Ţine seama de sfaturile de mai sus şi alege să fii o parte a soluţiei, nu a problemei!

 

Sursa foto: Pexels.com

  

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri