În prima sa luare de cuvânt în faţa Parlamentului, Dacian Cioloş, într-o abordare strict tehnică, a afirmat că în ordinul de evacuare a sediilor televiziunilor din Grupul Intact a respectat litera legii, acţiunea nefiind una îndreptată împotriva libertăţii de exprimare. „Nu este vorba despre un atac la dreptul de liberă exprimare sau la libertatea presei pe care Guvernul pe care îl conduc pot să vă asigur că le respectă. ANAF a acţionat în virtutea atribuţiilor legale, ca şi organ de executare. Eu nu am fost informat de această decizie, dar nici nu trebuia să fiu informat”, a declarat Cioloș.
Afirmaţiile premierului au intrat în contradicţie cu cele ale preşedintelui Klaus Iohannis, care a comentat ulterior situaţia în care se află cele cinci televiziuni care au primit ordin de evacuare. „Este o situaţie neplăcută şi inutilă. Libertatea de eprimare în media nu poate fi suprimată din banale motive administrative. Acţiunea ANAF mi se pare heirupistă şi cel puţin discutabilă. Cu siguranţă, prin discuţii aşezate şi calme se vor găsi soluţii în această situaţie”. Reacţiile din Legislativ
Modul în care premierul a abordat situaţia ordinului de evacuare a fost criticat vehement de parlamentari din toate formaţiunile politice. Premierului i s-a reproşat că ignoră atitudinea abuzivă de care angajaţii ANAF au dat dovadă. De asemenea, i s-a reamintit că Grupul Intact a făcut cereri repetate către ANAF şi Ministerul de Finanţe pentru ca situaţia clădirilor să fie lămurită, cereri care au fost ignorate. De asemenea, i s-a reamintit premierului că există şi alte căi legale prin care situaţia poate fi abordată, mult mai coerente din punct de vedere economic. După intervenţia parlamentarilor, premierul şi-a nuanţat poziţia, admiţând că atitudinea ANAF a fost una abuzivă.
„Vreau să separ fondul problemei de modul în care a acţionat ANAF, mod pe care îl condamn în faţa dumneavoastră. Am atras atenţia şefului interimar al ANAF că aceste reflexe trebuie să dispară”, a spus premierul. Referindu-se la ordinul de evacuare în cinci zile, premierul a dat asigurări că acesta poate fi contestat. „Nu înseamnă că după cele cinci zile vor fi evacuate cu forţa (sediile n.r.). Solicitarea ANAF poate fi contestată, nu se pune problema ca fizic Antenele să părăsească clădirea în cinci zile. Dacă există soluţii pentru a facilita acest transfer dintr-o clădire în alta, le vom accepta”, a spus premierul.
Cioloş a afirmat că legea şi-a dovedit slăbiciunile în cazul evacuării sediilor televiziunilor Intact, însă a cerut Parlamentului o eventuală modificare, nedorind să-şi asume acest lucru printr-o ordonanţă de Guvern.
Ce argumente i s-au adus premierului în Senat
Călin Popescu Tăriceanu: Domnule prim-ministru, sentimentul general pe care lumea îl are - şi nu numai lumea de la noi, ci lumea în general - este că unei televiziuni care este incomodă, neobedientă, nealiniată i se pune pumnul în gură. Trebuie să vă uitaţi şi la prevederile Consti-tuţiei, care este legea supremă. Nu lăsaţi impresia că Româ-nia devine un stat poliţienesc sau un stat de drepţi. Această acţiune pune în evidenţă o trăsătură constantă a statului că îşi tratează cetăţenii ca pe nişte suspecţi, sunt ameninţaţi cu supravegherea constantă, sunt ameninţaţi cu expunerea publică, cu încătuşarea şi mai nou cu evacuarea forţată.
Mircea Geoană: Domnule prim-ministru, daţi afară conducerea ANAF pentru că este o conducere politizată. Cum este posibil să vă lăsaţi înşelat de faptul că ultimul gest pe care îl face fostul şef al ANAF, acuzat de corupţie, este aplicarea unei decizii pe care a trimis-o acum un an şi jumătate în urmă? Aşteptăm depolitizare, aşteptăm să faceţi ceea ce alţii nu au putut sau nu au dorit să facă. Mi se pare că instituţiile importante trebuie să poată să funcţioneze într-o logică civilă, normală. Aceasta este problema de stat. Un business cât de mic trebuie să aibă protecţie din partea statului. Nu poţi în cinci zile să dai afară o televiziune pentru că tehnologic nu se poate muta în altă parte.
Ioan Ghișe: Posibilitatea închirierii imobilelor aflate în proprietatea privată a statului de către unităţi din domeniul presei este prevăzută expres. S-a făcut în alte cazuri – B1 TV, România TV. De asemenea, HG 731 din 2007 spune că bunurile imobile pentru care există un contract de închiriere în vigoare, în momentul în care intră în proprietatea statului, pot fi vândute către chiriaşi. Dacă acum se evacuează cinci televiziuni, intrăm în Cartea Recordurilor în mod negativ. Cinci televiziuni evacuate în cinci zile... Din punct de vedere juridic şi logic, ceea ce face ANAF reprezintă un abuz fără precedent în cei 26 de ani de după Revoluţie.
Georgică Severin: Problema mea este cum de instituţiile statului pot lua o decizie fără să anali-zeze impactul pe care îl va avea. O fi un guvern de tehnocraţi, dar nu este unul de roboţi. Când se ia o decizie, trebuie să se analizeze toate implicaţiile pentru a nu se amplifica repercusiunile. Vorbim de o societate comercială care are plătite toate taxele la zi. Vorbim de o piaţă în care lupta pentru supravieţuire este cruntă.
Gabriela Firea: Avem datoria umană şi responsabilitatea de a nu uita că nu vorbim d e cifre, ci de doameni. Unde este spiritul legii? Aţi spus că o OUG preve-de valorificarea bunurilor confiscate doar prin vânzare. Dar consilierii dumneavoastră au uitat să vă zică de alt OUG care prevede şi închirierea. Se pot găsi soluţii.
Şerban Nicolae: Nu vă consider un bun prim-ministru şi nu consider că acest Guvern îşi îndeplineş-te atribuţiile. Există procedura constituţională a demisiei dumneavoastră. Vă rog s-o luaţi în calcul. La modul cel mai serios, acest Guvern a dat suficiente dovezi de incompetenţă, de rea-credinţă şi de proastă guvernare. Vă rog să luaţi în calcul demisia dumneavoastră şi a Guvernului pe care îl conduceţi.
Varujan Vosganian: Domnule premier, eu ca ministru de Finanţe, nu mi-aş fi permis niciodată să spun că ANAF face ceva de care eu să nu ştiu. Relaţia de subordonare este clară. Niciodată un ministru nu dă vina p e subalterni spunând că nu a ştiut. Această presiune a ANAF este stranie. Sentimentul meu este că s-a încercat o acţiune de forţă în preajma campaniei. Dacă s-au făcut solicitări timp de un an şi jumătate, de ce nu s-a dat un răspuns limpede? Sfatul meu este să nu vindeţi nimic, lăsaţi chiriaşul să stea acolo unde este. Chiria este ceva sigur.
Daniel Barbu: Domnule prim-ministru, evenimentul de luni va fi marca manda-tului dumneavoastră. Puteţi, în zilele - lunile următoare, să faceţi lucruri extraordinare, manualele de istorie de peste 25-50 de ani vor reţine într-un r â n d : G u vernul Cioloş care a vrut să suprime libertatea presei. Cu alte cuvin-te, vă puteţi continua mandatul o zi, o săptămână, o lună, şapte, dar istoria Guvernului Cioloş s-a terminat luni şi este legată de această gravă încălcare a libertăţii presei, care din secolul al XVII-lea este piatra de temelie a unei guvernări libere, a unei societăţi libere.