Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Circuite turistice în Maramureșul plin de istorie și legende

Circuite turistice în Maramureșul plin de istorie și legende

de Diana Scarlat    |   

Civilizația lemnului și-a pus amprenta pe Maramureș și a devenit emblema acestei zone istorice. Nouă biserici de lemn fac parte din patrimoniul internațional UNESCO. Cele mai frumoase circuite turistice în Maramureș includ Valea Izei, Borșa, Cascada Cailor, Vârful Pietrosu și Mănăstirea Pietroasa. Un circuit de câteva zile în Maramureș, în vacanța de iarnă, este ideal pentru a petrece în mijlocul tradițiilor strămoșești, departe de zgomotul marilor orașe.

 

Pachetele turistice în Maramureș includ o gamă largă de servicii, în această perioadă a anului. Sunt mai multe oferte de lux, cu programe speciale și cazare la pensiuni cu piscină acoperită, piscină în aer liber și SPA, cu prețuri variabile, în funcție de numărul de nopți de cazare și de mărimea grupului. Iarna, turiștii pasionați de schi pot îmbina tradițiile acestor locuri și gastronomia cu pârtiile de schi și celebra mocăniță de la Valea Vaserului. Mocănița pleacă de la Vişeu de Sus și este cunoscută de toată lumea, după ce a fost intens promovată la toate târgurile internaționale de turism, în ultimii ani. Traseul include două ore la urcare, o oră și jumătate masa și încă două ore coborârea. Dacă se pleacă la ora 9.00 de la Vișeu de Sus, întoarcerea este în jur de ora 14.00. Prețurile sunt diferite, în funcție de pachete, cu masă sau fără masă, cu reduceri pentru diverse categorii. Plecările se fac în funcție de numărul de turiști. Într-un vagon încap 25 de persoane. Viteza de deplasare a mocăniței este foarte mică, fiind trasă de locomotive cu aburi. Calea ferată pe care circulă mocănița aparține Regiei ROMSILVA. Trenurile pentru persoane sunt ale unei companii private, dar pe aceleași șine circulă în continuare singurele mocănițe care transportă și astăzi lemnul exploatat de Regie.

 

Bisericile de lemn ale Maramureșului

 

Coloana vertebrală a Țării Maramureșului este Valea Izei. Botiza, Bârsana, Poienile Izei, Bogdan Vodă, Dragomirești, Săliște alcătuiesc un adevărat muzeu al satului viu, iar în satul Breb, prințul Charles are mai multe case pe care le-a ales pentru valoarea lor, dată de autenticitate. Maramureșul atrage în primul rând prin civilizația rurală, patrimoniul cultural și cadrul natural. Dacă România este Arca lui Noe a civilizației rurale europene, lemnul pentru construcția ei și meșterii sunt din Maramureș. Nouă biserici de lemn din Maramureş sunt incluse în patrimoniul cultural mondial. Toate au câteva particularităţi comune, fiind vechi de peste 400 de ani și reprezentative pentru stilul arhitectural al zonei. Sunt înguste, înalte, cu turle suple şi lungi, iar tehnica îmbinării lemnului este specifică. Acoperişul este de şindrilă şi conţine ornamente proprii acestei regiuni. Circuitele patrimoniului UNESCO leagă cele nouă localități în care au fost ridicate bisericile: Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz și Șurdești. Pe lângă cele nouă biserici de lemn incluse în patrimoniul UNESCO, pe lista monumentelor a fost inclus și Badea Nicolae Piţiş, unul dintre cei zece români declaraţi în anul 2012 „păstrători” ai tradiţiilor populare ale umanităţii.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri