Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă: Nu putem permite ca legea forței să devină substitut al ordinii internaționale

Ciucă: Nu putem permite ca legea forței să devină substitut al ordinii internaționale

„Nu putem permite ca legea forței să devină substitut al ordinii internaționale bazate pe reguli și pe statul de drept”, spune Nicolae Ciucă la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

„Agresiunea militară rusă din Ucraina pune presiune asupra cadrului internațional fondat pe principiile Cartei ONU. Este în același timp o provocare pentru securitatea europeană și chiar globală. În acest context, răspunsul robust în apărarea valorilor și a securității noastre trebuie să fie armonizat cu agenda noastră de dezvoltare socio-economică și de tranziție digitală și verde. Doar menținerea cursului pe linia reformelor ne va ajuta să consolidăm reziliența atât de necesară României și să asigurăm consistența resurselor de care avem nevoie pentru dezvoltare, securitate și apărare, inovare.
24 februarie a fost un moment în care parteneriatul euroatlantic și-a dovedit reziliența și determinarea de a-i proteja pe cei care au făcut alegeri clare pentru democrație și libertate. Agresiunea rusă ne-a reamintit tuturor că principiile care fundamentează UE și parteneriatul euroatlantic sunt importante și trebuie susținute. Erodarea acestor principii, demonizarea sau demonetizarea lor prin discursuri populiste și extremiste sunt menite să afecteze negativ fundamentul societăților bazate pe drepturi, libertăți și supremația legii”, afirmă Nicolae Ciucă.

Premierul spune că România trebuie să își asocieze și mai pronunțat eforturile cu cele ale partenerilor cu care împărtășește aceleași valori și obiective și să redinamizeze comunitatea democrațiilor, nu doar în Europa, dar și în Asia, Africa sau America Latină.

„Nu putem permite ca legea forței să devină substitut al ordinii internaționale bazate pe reguli și pe statul de drept. Acesta trebuie să rămână mesajul nostru clar și busola opțiunilor noastre de parteneriat aprofundat. Totodată, România va continua să susțină ferm alegerea europeană a partenerilor săi, precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau statele din Balcanii de Vest. Relația specială, profundă și sinceră dintre România și Republica Moldova a cunoscut o nouă dinamică în ultimul an. Această evoluție a fost cu atât mai necesară în actualul context geopolitic. Vom continua să susținem Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispunem. Rămânem pregătiți să lucrăm împreună pentru un parcurs de succes al acesteia în calitate de candidat la UE”, adaugă Ciucă.

El arată că acțiunea multidimensională a României în sprijinul Ucrainei, inclusiv prin susținerea deciziei de acordare a statutului de candidat la UE, este o contribuție directă la efortul comun european și euroatlantic pentru prosperitatea și securitatea regiunii și a continentului nostru.Totodată, el precizează că România dorește să fie și parte a dialogului și soluțiilor legate de reconstrucția Ucrainei.

„Războiul din Ucraina a readus în atenție importanța regiunii Mării Negre. Locul strategic pe care aceasta îl are în termeni de conectivitate, securitate, inclusiv energetică sau alimentară, este acum clar. Conceptul Strategic al NATO adoptat de liderii Alianței la Madrid confirmă acest lucru de o manieră neechivocă. Această decizie este rezultatul, în principal, al demersurilor diplomatice efectuate de România, țara noastră fiind un susținător constant al importanței regiunii atât pentru UE, cât și pentru NATO. Este necesar să lucrăm cu toți partenerii pentru a asigura că Marea Neagră rămâne sigură, inclusiv pentru navigabilitate, pentru proiecte de conectivitate în sfera transportului, infrastructurii de comunicații sau energiei. O lecție a războiului Rusiei în Ucraina este reconfirmarea importanței rezilienței socio-economice. În plan național și european este important să adoptăm măsuri care să asigure gestionarea efectelor negative ale creșterii prețurilor la energie și ale impactului perturbării lanțurilor de aprovizionare. Pregătim aderarea la OCDE. Este un proces important. Avem nevoie să vă implicați fiecare dintre dumneavoastră și să susțineți acest demers”, mai spune Nicolae Ciucă.

Totodată, premierul a vorbit și despre finalizarea MCV.

„Sper, de aceea, că din perspectivă națională, perioada de acțiune diplomatică următoare să rămână caracterizată de ambiție. Ambiția de a aprofunda participarea României la UE prin obținerea deciziei de aderare la Schengen. Ambiția ca, pe baza adoptării măsurilor necesare în domeniul consolidării independenței justiției, să putem finaliza MCV. Ambiția pentru un proces susținut de aderare la OCDE, având ca jaloane prezentarea, în perioada următoare, a Memorandum-ului Inițial, necesar pentru stabilirea planului de implementare a tuturor măsurilor prevăzute în Foaia de Parcurs. Am convingerea că pot conta pe dumneavoastră în susținerea demersurilor naționale de reformă, conectare, reziliență”, afirmă șeful Executivului.

De asemenea, el le-a vorbit diplomaților români despre diaspora.

„Trebuie, de asemenea, să continuați munca dumneavoastră în sprijinirea și coagularea comunităților românilor care trăiesc și muncesc în țările dumneavoastră de reședință. Acest obiectiv trebuie să rămână în topul priorităților dumneavoastră. Românii – oriunde s-ar afla – trebuie să se simtă “Acasă” în locul în care drapelul național este arborat. Programele pentru diaspora ale Guvernului României urmăresc să contribuie la prezervarea și afirmarea identității etnice, culturale, religioase și lingvistice a românilor din afara granițelor. Oportunitățile pe care le oferă România există și în sfera susținerii prin antreprenoriat a reintegrării celor care vor să revină în România. Astfel, prin informarea constantă și obiectivă asupra programelor și realităților românești, puteți sprijini obiectivul nostru de a încuraja revenirea în România a celor care au optat să studieze sau să lucreze în altă țară. Vă încurajez să fiți și mai pragmatici, asertivi și proactivi în promovarea intereselor românești, mai ales în avansarea oportunităților economice și de investiții. Aceste oportunități vizează nu doar creșterea investițiilor directe, dar și promovarea României ca alternativă pentru afaceri care caută să se relocheze. Consider că, pe lângă importanța atragerii de investiții în România, este oportun să rămâneți implicați în încurajarea prezenței capitalului românesc în exterior, începând cu Balcanii de Vest, zona Mării Negre, dar și în afara spațiului european. (...) Nu în ultimul rând, vă încurajez să rămâneți protagoniști activi în multiplicarea narativelor frumoase pe care România le generează: o societate generoasă și solidară; un mediu de afaceri creativ - care sper că va produce noi unicorni; un profil strategic clar în sectorul energetic; o viziune ambițioasă pentru o Europă unită, un parteneriat transatlantic consistent și o vecinătate stabilă cu un parcurs european clar”, încheie Ciucă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri