Față de precedentul clasament, modificările nu sunt mari, primul loc fiind ocupat în continuare de către gigantul american Lockheed Martin. La întocmirea clasamentul pe 2022 s-a ținut cont de cifra de afaceri înregistrată de companiile din industria de armament în anul precedent.
Lockheed Martin este una dintre cele mai mari companii din industria aerospațială, tehnologică, militară şi de apărare, cu venituri de peste 64 de miliarde de dolari numai pe zona de producție militară (67 de miliarde în total). Jumătate din vânzările anuale ale corporației sunt către Departamentul de Apărare al SUA, iar printre armele dezvoltate de Lockheed Martin se numără rachetele Hellfire, Javelin, JCM, Longbow, sistemele de artilerie HIMARS (devenite celebre în războiul din Ucraina), ATACMS, M270. De asemenea, Lockheed Martin produce avionul de luptă multirol F-16 Fighting Falcon, F-35 Lightning II şi transportorul militar C-130 Hercules. În luna septembrie a anului trecut americanii au anunțat o importantă investiție în România în domeniul inteligenței artificiale, partener în acest proiect fiind Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Cinci poziții ocupate de americani
Următoarele cinci poziții sunt ocupate de companiile americane Raytheon Technologies cu 41 de miliarde de dolari (64 de miliarde în total), Boeing cu 35 de miliarde (62 de miliarde în total), Northrop Grumman cu 31 miliarde (35 de miliarde în total) și General Dynamics cu 30 de miliarde (38 de miliarde în total). Compania americană Raytheon Technologies este implicată și în programul de înzestrare al Armatei Române, aceasta semnând în luna noiembrie a anului trecut un Memorandum de Înțelegere cu Guvernul României pentru producția la Electromecanica Ploieşti a rachetei SkyCeptor, un interceptor kinetic accesibil pentru apărare antirachetă balistică și de croazieră cu rază lungă de acțiune. De asemenea, în urmă cu câteva zile Pentagonul a atribuit Raytheon un contract de peste 208 milioane de dolari (care ar putea urca la 217 milioane de dolari) pentru baterii mobile de rachete antinavă destinate României. Un altă companie de pe această listă scurtă, General Dynamics, este și ea prezentă în România, construind aici transportoarele Piranha V.
Pozițiile 6-10, controlate de chinezi
În Top 10 apare pe poziția a șasea, loc pe care l-a ocupat și în 2021, compania chinezească Aviation Industry Corporation of China, cu o cifră de afaceri de 30 de miliarde de dolari din producția militară (80 de miliarde la nivel total). Ea este deținută de statul chinez și este specializată în construcția de avioane militare și civile, elicoptere și turboreactoare. Pe poziția a șaptea figurează o companie din Regatul Unit, BAE Systems. Cu o cifră de afaceri de aproape 27 de miliarde de dolari înregistrată pe zona de producție militară anul trecut, ea este cea mai cea mai mare companie europeană din industria apărării. Următoarele două poziții au fost ocupate de două companii chinezești China State Shipbuilding Corporation Limited (18,5 miliarde de dolari din producția de tehnică militară) și China North Industries Group Corporation Limited (17,7 miliarde de dolari), în timp ce ultima poziție din Top 10 este deținută de americanii de la L3 Harris Technologies (14,82 miliarde de dolari).
În Top 100 cele mai mari companii din industria mondială de apărare, SUA dețin supremația, fiind reprezentate de 46 de firme, în timp ce China are 7, iar Rusia doar una.
Israel, o prezență consistentă
Unul din marii jucătorii din industria mondială de apărare este Israelul, iar nu mai puțin de trei companii din această țară se regăsesc în Top 100. Este vorba despre Elbit System, poziția 51 cu 5,27 miliarde de dolari cifră de afaceri, Israel Aerospace Industries, poziția 37 cu 4,47 miliarde dolari și Rafael Advanced Defense Systems, poziția 41 cu 3 miliarde de dolari. Aceste companii sunt implicate și în programele de înzestrare ale Armatei Române. De exemplu, în decembrie anul trecut Ministerul Apărării Naționale, prin Compania Națională Romtehnica, a semnat cu Elbit System un contract în valoare de 1,89 miliarde de lei, fără TVA, pentru achiziționarea de drone (sistemul UAS Watchkeeper X). De asemenea, în prezent, România negociază cu compania Rafael Advanced Defense Systems pentru achiziționarea sistemului de apărare antiaeriană Spyder. În ceea ce privește compania Israel Aerospace Industries, ea a semnat în octombrie 2021 un acord de cooperare pentru producerea de drone la IAR Brașov, dar acesta nu a devenit deocamdată operațional.
Polonia a intrat în clubul select
În timp ce industria de armament a României se chinuie să supraviețuiască, polonezii au reușit să se impună pe piața de tehnică militară. Pe poziția 70 apare
Polish Armaments Group, un holding care reunește peste 30 de companii. Grupul a realizat o cifră de afaceri de 1,75 miliarde de dolari în 2021, din care 1,28 de miliarde au fost realizați de componenta militară de producție. Anul trecut, în luna mai, nouă companii din cadrul Polska Grupa Zbrojeniowa au încheiat un acord cu compania MBDA UK privind cooperarea pentru dezvoltarea unui nou distrugător de tancuri. Acordul va permite ca în urma acestui parteneriat să fie proiectate și produse vehicule de luptă pe roți sau pe șenile, echipate cu sisteme de rachete ghidate antitanc Brimstone.