Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Companiile listate la BVB ajung la cele mai mari valori din istorie

Companiile listate la BVB ajung la cele mai mari valori din istorie

Pentru prima dată în istorie, capitalizarea cumulată a companiilor listate pe Piață Reglementată a Bursei de Valori București (BVB) a ajuns la 204,9 miliarde lei, echivalentul a 41,5 miliarde euro, anunță instituția.

Cele 84 de companii listate pe segmentul principal al BVB au atins noi maxime istorice în ceea ce privește nivelul capitalizării în penultima ședința de tranzacționare a lunii trecute, pe 30 august, după ce tot în luna august au doborât record după record în ceea ce privește nivelul acestui indicator. Luând în calcul exclusiv companiile românești listate la BVB pe Piață Reglementată, capitalizarea acestora a atins noi maxime istorice tot în ședința bursieră din 30 august și a ajuns la un nivel de 132,9 miliarde lei, echivalentul a aproape 27 miliarde euro.

De altfel, Top 10 ședințe bursiere în funcție de cel mai ridicat nivel al capitalizării a fost realizat exclusiv în august 2021, atât la nivelul tuturor companiilor, cât și exclusiv la nivelul companiilor românești listate pe Piață Reglementată a BVB.

„Valoarea companiilor listate la bursa românească a ajuns la cel mai mare nivel din istorie! Este o performanță fără egal și un semnal puternic că listarea înseamnă dezvoltare. Capitalizarea cumulată a tuturor companiilor listate la bursă, atât pe piață reglementată, cât și pe piață AeRO, ajunge la 220 miliarde lei. În acest moment suntem la 18,2%-20,1% din Produsul Intern Brut, raportând capitalizarea curentă a companiilor listate pe ambele piețe ale BVB la PIB-ul estimat pentru acest an sau la cel realizat în 2020. Bursă este o autostrada financiară pentru fluxurile de capital și ne bucură viteză listarilor anunțate în acest an de companiile românești, atât în ceea ce privește emiterea de obligațiuni, cât și de acțiuni. Încurajăm listarea cât mai multor companii pentru că prin prezența pe bursă ele pot aduce, pe termen lung, bunăstare pentru acționari și pentru românii care investesc în ele,” a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

„Ceea ce se întâmplă acum în piață este cel mai bun exemplu de ceea ce înseamnă a lasă piață de capital să lucreze pentru tine, iar singură condiție este să fii prezent în piață. A fi investitor este mai mult decât un statut, este recompensă celui care pune capitalul la lucru, nu doar lucrează pentru generarea de capital. Evoluția actuală îi recompensează pe cei care cred și investesc în piață românească. Aceste momente de maxime istorice pot fi un accelerator pentru listarea de noi companii, însă orice moment este oportun pentru prezența pe bursă pentru că piață este cea care reflectă valoarea și oferă un feedback continuu și transparent. În plus, România capătă tot mai multă vizibilitate și expunere și pe plan extern pe măsură ce crește și ponderea țării noastre în structura indicilor internaționali,” a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Piață de capital din România a atins noi maxime istorice în luna august. Astfel, la nivelul indicelui BET, care include cele mai tranzacționate 17 companii listate la BVB, a fost atins un maxim de 12.463 puncte, iar la nivelul indicelui BET-TR, care include și dividendele, recordul atins în august a fost de 21.910 puncte. Doar în acest an, creșterea înregistrată de indicele BET a fost de 24,2%, iar avansul indicelui BET-TR a ajuns la 29,7%.

Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 18% în primele opt luni comparativ cu aceeași perioada a anului anterior, de la 57,6 milioane lei (echivalentul a 11,9 milioane euro) la 68 milioane lei (echivalentul a 13,9 milioane euro). Lichiditatea bursei măsurată prin prisma valorii totale de tranzacționare a consemnat o creștere de aproape 20% la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare, de la 9,6 miliarde lei (1,99 miliarde euro) în primele opt luni din 2020 la 11,4 miliarde lei (2,3 miliarde euro) în primele opt luni ale acestui an.

Activitatea investițională la BVB și-a continuat parcursul ascendent și în acest an, după rezultatele record obținute în 2020 când investitorii prezenți pe bursă românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piață Emergentă.

Mediafax

Subiecte în articol: bvb
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri