La ediția aniversară, pe scena mare a festivalului, din Grădina Uranus, între orele 18:00 și 23:00, vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România), Extraliscio (Italia), Taraf de Caliu (România), Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franța), SMADJ Balkan Project (Franța-Tunisia), Paulina (România), Ufuk Coșkun & friends (Turcia-România), Wernyhora (Polonia), Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia).
Pe strada Uranus, vineri de la ora 16:00, sâmbătă și duminică între orele 12:00 și 18:00, va exista o scenă de DJ concentrați pe zona de world music și nostalgie, pe care vor urca ABASC, M.O.Z.A.R & Bad Mirel, Miko, Ligia Keșișian & Lucas Molina, Pixar Stelar, Daniel Mitulescu și Irina Popescu.
Grădina Uranus devine, la această ediție, un mare muzeu în aer liber. Publicul va avea bucuria de a descoperi numeroase demonstrații și ateliere ale unor meșteșuguri vechi – țesătură la război, ceramică, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint și cupru. Participanții la eveniment vor putea vizita, de asemenea, numeroase expoziții de fotografie, colaje și ilustrații. Printre acestea, se numără:
„Poloneze și românce care au schimbat lumea” – oferită de Institutul Polonez
„Cartooning for Peace” - oferită de Institutul Francez
„Excelențe italiene. Noua generație de ilustratori pentru copii” – oferită de Ambasada Italiei și Institutul Italian de Cultură București
Expoziție de fotografie semnată de Andreea Retinschi
„Dadestar Chaveste – poveste lăutărească” – expoziție de fotografie și lansare de carte Iulian Ignat
„Armenia, tărâmul dintre munți” - expoziție de fotografie semnată de Karapet Karo Sahakyan și Andreea Tănase
„Origini” – expoziție de colaje semnată de Cristiana Bucureci
Expoziție colectivă de colaje ale artiștilor Ada Moisa, Andrei Stan, Ruxandra Nicolae
Art Machine - automat cu lucrări originale inițiat de gruparea artistică Pastila Roz
Celula de Artă Pop-Up - galerie de artă neconvențională cu o expoziție colectivă de artă contemporană
Video mapping pe Turnul de Apă - oferit de Epson România
Grădina Uranus și Strada Uranus vor găzdui, de asemenea, în cele trei zile de festival, cel mai amplu târg de artizanat tradițional și contemporan, douăzeci de zone gastronomice variate dedicate gurmanzilor, cu delicii de la mâncare la ceaun la bunătăți vegane orientale, bucate din America Latină și cafea la nisip.
În cadrul ediției aniversare, vor avea loc dezbateri despre comunitatea ca resursă, activarea comunităților locale, dezbateri despre slow fashion și slow design, ecosistem cultural, re-sourcing muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc.
Printre cei care vor participa la aceste dezbateri se numără la reprezentanți ai mai multor organizații, precum Școala de la Bunești, Pro Patrimonio, Semne cusute, Cosânzeana, Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea”, artiști precum Sașa Liviu Stoianovici (Balkan Taksim), Alina Ușurelu, Gabriel Durlan, Alexandru Claudiu Maxim și mulți alții.
Cei mici vor avea prilejul de a participa la numeroase activități educative și distractive, ateliere și de a se bucura de Balkanik Festival, care nu este doar o punte între culturi, ci și între generații.