x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce amenzi vor plăti spitalele care încă nu colectează medicamentele expirate de la populație 

Ce amenzi vor plăti spitalele care încă nu colectează medicamentele expirate de la populație 

de Monica Cosac    |    27 Dec 2024   •   06:20
Ce amenzi vor plăti spitalele care încă nu colectează medicamentele expirate de la populație 

De mai bine de un an, România are o lege prin care spitalele publice și private sunt obligate să amenajeze puncte de colectare în care populația să poată aduce medicamentele expirate sau nefolosite, dar, în lipsa unor sancțiuni, doar o parte dintre acestea au început să primească deșeurile periculoase.

Acest lucru se va schimba însă începând din 2025, după ce Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de hotărâre de guvern care prevede amenzi atât pentru spitalele care nu aplică legea, cât și pentru angajații responsabili cu colectarea deșeurilor de medicamente.

Până în toamna anului trecut, colectarea medicamentelor expirate era făcută prin intermediul farmaciilor și drogheriilor, iar costurile erau acoperite de industria farmaceutică. Însă organizarea unui punct de colectare de către acestea nu era obligatorie, astfel că unele primeau aceste deșeuri periculoase, altele nu. 

În octombrie 2023, prin Legea 269/2023 de modificare a Legii Sănătății, a fost stabilit un nou sistem de colectare a deșeurilor de medicamente provenite de la populaţie - atât cele cu termenul de valabilitate depăşit, cât și medicamentele care nu mai sunt utilizate, cele care au recipiente deteriorate, reziduuri de medicamente sau medicamente retrase de pe piaţă - prin amenajarea unor spații speciale în incinta spitalelor publice și private sau lângă dispensare, în cazul localităților mici, în care nu există spitale, costurile cu neutralizarea fiind acoperite din bani publici.

În prezent, nu există nici program, nici sancțiuni

Chiar dacă, teoretic, noile reguli ar fi trebuit să fie deja puse în aplicare, încă de la 1 ianuarie 2024, în realitate, oamenii nu prea știu nici acum ce pot face cu pilulele de care nu mai au nevoie. 

Pe de o parte, Ministerul Sănătății a emis abia în luna aprilie instrucțiunile privind modalitatea de gestionare a deșeurilor de medicamente neutilizate sau expirate provenite de la populație, astfel încât spitalele să poată gestiona noul sistem. 

Pe de altă parte, în prezent, nici în lege și nici în instrucțiunea emisă de Ministerul Sănătății nu există sancțiuni pentru spitalele publice sau private care nu colectează aceste deșeuri de medicamente aduse de oameni. Mai mult, actele normative în vigoare nu stabilesc nici un program fix, în care pot fi predate acestea. 

Prin urmare, spitalele se achită diferit de această obligație. Sunt spitale care permit accesul la punctele de colectare în orice moment al zilei, în timp ce altele asigură aceste centre cu personal specializat doar pentru perioade limitate. În unele cazuri, programul se limitează la o singură oră pe săptămână, în altele, doar dimineața, când majoritatea oamenilor sunt la serviciu. Sunt și situații în care cei care vor să ducă aceste deșeuri la punctele de colectare renunță deoarece li se cere să facă liste cu toate medicamentele și cu numărul de pastile din fiecare medicament pe care îl pun în containerele cu deșeuri.  

Trebuie precizat și faptul că și sumele pe care statul le decontează spitalelor pentru gestionarea medicamentelor expirate sunt destul de mici, fiind stabilite printr-un ordin al ministrului Sănătății, la numai 10 lei/kg de deșeuri periculoase.

În lipsa unor soluții clare și a unui sistem mai facil pentru oameni, în prezent, multe deșeuri cu substanțe periculoase pentru mediu, în loc să fie neutralizate, ajung tot în canalizare sau la coșul de gunoi, în timp ce unitățile medicale rămân cu containerele goale. 

Până la 4.000 de lei pentru spitale și 1.000 de lei pentru angajați

Acum însă, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere de Ministerul Sănătății în ajunul Crăciunului, se dorește introducerea unor sancțiuni atât pentru unitățile medicale care nu colectează deșeuri de medicamente de la populație, cât și pentru persoanele responsabile cu această activitate care nu respectă legea.   

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice responsabile, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei pentru persoanele juridice, nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 244 alin. (6) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, prevede noul articol, care completează Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.

Conform Legii Sănătății, alineatul la care se face referire mai sus a fost introdus prin Legea 269/2023 și prevede că „medicamentele expirate și/sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale”.

„Prin sancţionarea contravenţiilor constatate în cadrul controalelor derulate în domeniul sănătăţii publice, se va asigura protejarea sănătății oamenilor prin îmbunătăţirea activității de colectare a medicamentelor expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie în scopul eliminării finale”, susțin inițiatorii actului normativ.

Poluare cu hormoni, citostatice și antibiotice

Mii de tone de medicamente ajung în continuare la gropile de gunoi din țara noastră sau în canalizări, iar efectele pe termen lung sunt devastatoare.

Substanțele chimice active ajung, astfel, în pânza freatică sau în sol și de aici în fructele, legumele și carnea pe care le consumăm. 

Riscul pentru țara noastră este semnificativ, având în vedere că o parte importantă din populație folosește apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată înainte de consum. În aceste cazuri, pot să apară îmbolnăviri, creșterea rezistenței la antibiotice, dar și poluare cu hormoni, citostatice sau antidepresive. În România, se estimează că, anual, peste 1.500 de tone de medicamente expirate ajung la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare.

Dintre medicamentele care ajung în mediul înconjurător, cele care pot afecta în cea mai mare măsură sănătatea sunt: antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și cele folosite în tratarea bolilor oncologice.

×
Subiecte în articol: medicamente spitale amenzi