Jurnalul.ro Ştiri Politică Contre pe remaniere între Dragnea şi Grindeanu

Contre pe remaniere între Dragnea şi Grindeanu

de Sînziana Duţă    |   

Liviu Dragnea pare să bată în retragere în legătură cu o nouă remaniere a Executivului. Liderul PSD s-a arătat mulțumit de activitatea tuturor ministerelor, însă o eventuală reîmprospătare a Cabinetului va fi decisă oficial săptămâna aceasta, după consultări cu premierul Sorin Grindeanu şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Cel puţin patru miniştri stau în joc de glezne la Palatul Victoria, Tudorel Toader şi Viorel Ştefan fiind oamenii criticaţi cel mai aspru de liderul coaliţiei de guvernare.

„Este posibil să nu fie niciun fel de remaniere, dar, dacă vom analiza că în anumite zone este nevoie de un impuls, este nevoie de un alt ritm decât cel care a fost până acum, eu cel puțin nu o să am niciun fel de ezitare”, a declarat Liviu Dragnea, în weekend, la Bacău. Întrebat despre activitatea ministerelor, Dragnea a spus că îl mulțumesc toate „și ca cetățean, și ca președinte de partid, și ca președinte al Camerei Deputaților.” Liderul PSD a precizat că „remanierea guvernamentală nu este legată de indicatorii macroeconomici care au fost prezentați de Institutul Național de Statistică”, o trimitere clară la declarațiile premierului Sorin Grindeanu, făcute în urmă cu câteva zile. „Monitorizez constant activitatea miniștrilor care fac parte din cabinet. A apărut așa, dintrodată, ca și discuție publică. Conduc un Guvern care are o susținere largă în Parlament. Avem datele oficiale furnizate de către INS, sunt lucruri bune”, spunea joi şeful Executivului.

 

Lista neagră din Kiseleff

Cap de afiș pe „lista neagră” alcătuită de Liviu Dragnea este ministrul Justiției, Tudorel Toader, cel pe care şeful PSD l-a acuzat că a întârziat „nepermis de mult” pachetul de legi privind Justiţia, adăugând că nu va beneficia „la nesfârşit” de susținerea partidului. Ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan, i se reproșează că este „prea moale” și că oamenii au avut reacții negative la adresa Guvernului din cauza modului în care a prezentat impozitul pe venitul global și cel pe gospodărie, liderul PSD spunând că „a devenit prizonierul funționărimii din minister”. De proastă comunicare a fost acuzată și Lia Olguța Vasilescu, în special pe subiectul plafonării indemnizaților pentru mame, dar și în legătură cu Legea salarizării unitare. Cu bagajele la ușă din cauza prestaţiei slabe stă și ministrul Energiei, Toma Petcu, însă pentru destituirea sa este necesar acordul ALDE. Dacă cei patru miniștri aflați pe „lista neagră” vor fi înlocuiţi, aceasta ar fi cea de-a treia remaniere în primele șase luni ale guvernării PSD-ALDE. Primele permutări au avut loc în urma protestelor din luna februarie, atunci când Florin Iordache a fost înlocuit cu Tudorel Toader în fruntea Justiţiei, în timp ce Mihai Tudose a fost numit ministru al Economiei, iar Alexandru Petrescu a fost mutat de la Economie la ministerul pentru IMM-uri, în locul lui Florin Jianu. Tot atunci, Rovana Plumb a înlocuit-o pe Mihaela Toader la Ministerul Fondurilor Europene. A doua remaniere s-a produs o lună mai târziu, după ce fostul vicepremier Daniel Constantin a pierdut spijinul ALDE, fiind înlocuit la Ministerul Mediului cu Grațiela Gavrilescu, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul, portofoliul acesteia fiind preluat de Viorel Ilie.

 

Cred că totuși vorbim mult prea repede de remanieri. Dacă îmi permiteți o comparație cu fotbalul, nu știu dacă cineva face schimbări în minutul 15, când conduci cu 3-0. Cam așa suntem în momentul acesta. Sorin Grindeanu, prim-ministru

 

Liviu Dragnea a anunţat încă de la preluarea guvernării că membrii Cabinetului Grindeanu vor fi monitorizaţi de o comisie specială înfiinţată în partid, iar cine nu va ţine ritmul cu programul de guvernare va fi înlocuit. Comisia PSD pentru monitorizarea activităţii Guvernului are 10 membri, printre care Liviu Dragnea, Gabriela Firea şi Şerban Nicolae..

Subiecte în articol: ​​​​​​​Liviu Dragnea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri