Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contribuabilii care acordă sponsorizări vor putea lua credit fiscal de 0,75% din cifra de afaceri

Contribuabilii care acordă sponsorizări vor putea lua credit fiscal de 0,75% din cifra de afaceri

Contribuabilii care vor acorda sponsorizări în ultimele două trimestre din acest an vor avea dreptul la un credit fiscal de 0,75% din cifra de afaceri, faţă de 0,5% până în acest moment, potrivit consultanţilor Deloitte Romania.

Societăţile plătitoare de impozit pe profit au dreptul să scadă din valoarea impozitului pe profit datorat sumele aferente cheltuielilor de sponsorizare şi/sau mecenat, precum şi cele privind bursele private, în limita a 0,75% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit efectiv datorat. Cu alte cuvinte, societăţile au un real beneficiu, deoarece pentru o cheltuială de 100 de lei (nedeductibilă), pot avea un avantaj fiscal în numerar de 100 de lei prin reducerea impozitului de plată cu întreaga sumă, şi nu doar cu 16% din aceasta. Atenţie, noua limită se aplică începând cu al treilea trimestru din 2019.

Prin urmare, contribuabilii care au acordat sponsorizări în primele două trimestre au dreptul să îşi ia credit fiscal în limita a 0,5% din cifra de afaceri, urmând ca, în următoarele două trimestre, în cazul noilor contracte de sponsorizare încheiate, să ia în considerare plafonul majorat de 0,75%, se arată într-un document semnat de Andreea Vlad, Manager Servicii Fiscale, şi Anca Preda, Consultant Senior Servicii Fiscale, Deloitte România.

Consultanţii atrag însă atenţia că sponsorizarea cu beneficiu fiscal este aplicabilă doar pentru entităţile înscrise în registrul publicat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) astfel încât aceia care doresc să acorde sponsorizări trebuie să verifice registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, introdus din aprilie 2019.

AGERPRES

Subiecte în articol: sponsorizari credit fiscal
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri