Jurnalul.ro Ştiri Justitie Control sporit la banii politicienilor

Control sporit la banii politicienilor

de Dan Constantin    |   

Familia fostului președinte Băsescu intră iar în vizorul procurorilor pentru spălare de bani. Ioana Băsescu și firma de cablu RCS&RDS au un dosar de evaziune și spălare de bani, în cercetare fiind și doi politicieni de vârf: Blaga și Videanu. Ancheta apare pe fondul în care Uniunea Europeană înăsprește condițiile de supraveghere pentru combaterea spălării banilor. La 26 iunie 2017 a intrat în vigoare o nouă directivă, a patra, care impune reguli mai stricte în operațiile financiare și abordează amenințarea reprezentată de spălarea banilor în conexiune cu finanțarea terorismului. Directiva UE 2015/849  a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 precizează că de libera circulație a capitalurilor și libertatea de a presta servicii financiare ar putea încerca să profite cei care spală bani și cei care finanțează terorismul. ,,Fluxurile de bani iliciți pot deteriora integritatea, stabilitatea și reputația sectorului financiar și pot amenința piața internă a Uniunii, precum și dezvoltarea internațională”, avertizează din start Directiva.

O serie de reglementări ce decurg din directivă sunt deja aplicate în România, altele sunt în curs de avizare sau în dezbatere pentru a completa legislația națională din domenul financiar-bancar. Măsurile preventive prevăzute în directivă ar trebui să vizeze manipularea banilor și colectarea de bani sau bunuri în scopuri teroriste. ,,Utilizarea plăților mari în numerar este extrem de vulnerabilă la fenomenul spălării banilor și al finanțării terorismului”, în consecință ,,persoanele care comercializează bunuri ar trebui să facă obiectul prezentei directive în măsura în care efectuează sau primesc plăți în numerar în valoare de cel puțin 10.000 euro”. Directiva recomandă statelor membre să adopte praguri inferioare, limitări generale suplimentare pentru utilizarea numerarului.

2.000 de euro, pragul pentru cazinouri

Cei care trec pragul cazinourilor intră în zona de supraveghere a spălarii banilor. Pentru a atenua riscurile legate de serviciile de jocuri de noroc, directiva relevă ,,obligația de a aplica măsuri de precauție privind clientela în cazurile tranzacțiilor individuale de cel puțin 2.000 euro. Statele membre ar trebui să se asigure că entitățile obligate aplică acest prag câștigurilor sau mizelor, inclusiv cumpărării sau schimburilor de jetoane”. Directiva permite și excepții în condiții strict limitate, în locuri cu risc scăzut de spălare a banilor care trebuie notificate Comisiei. Verificarea clientelei devine astfel o obligație care revine cazinourilor. Directiva menționează și tratamentul aplicat monedei electronice considerate un substitut al conturilor bancare, fiind ca atare justificate măsuri de supraveghere și supuse obligațiilor de combatere a spălării banilor. Suma folosită în tranzacțiile cu moneda electronică trebuie să fie suficient de redusă pentru a împiedica eludarea normelor de prevenire a spălării banilor și a finanțării terorismului.

Funcția înaltă, risc de reputație pentru sectorul financiar 

Băncile pun o întrebare clienților legată de funcții în partide sau instituții. Chestionarul îi irită pe unii clienți, dar informația, considerată personală, este impusă acum și mai strict de directivă: ,,Acest lucru este valabil, în special în cazul relațiilor cu persoane fizice care dețin sau au deținut funcții publice importante în Uniune și la nivel internațional, mai ales persoane din țări în care corupția este larg răspândită. Astfel de relații pot expune sectorul financiar în special la riscuri de reputație și riscuri juridice semnificative. Cerințele referitoare la personele expuse politic au un caracter preventiv și nu sunt de natură penală și nu ar trebui să fie interpretate ca o stigmatizare a persoanelor expuse politic în sine ca fiind implicate în activități criminale”.

 

Subiecte în articol: control bani politicieni
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri