Dezvoltată de Institutul de Cercetare Aerospațială din Coreea (KARI), nava de 678 de kilograme are șase încărcături utile, inclusiv echipamente fabricate în Coreea.
Este de așteptat să intre pe orbita Lunii în decembrie, înainte de a începe o misiune de observație de un an, în cadrul căreia va căuta posibile locuri de aterizare pentru misiuni viitoare, va efectua cercetări științifice asupra mediului lunar și va testa tehnologia internetului spațial, a precizat Ministerul sud-coreean al Științei și TIC într-o declarație.
Dacă va reuși, Coreea de Sud va deveni a șaptea națiune care explorează Luna și a patra din Asia, după China, Japonia și India.
Lansarea de vineri are loc în contextul în care Coreea de Sud își accelerează programul spațial în plină expansiune și încearcă să trimită o sondă pe Lună până în 2030.
În iunie, țara a lansat cu succes sateliți pe orbită cu ajutorul rachetei sale autohtone Nuri, un pas important pentru programul său spațial.
Lansările spațiale au fost mult timp un subiect sensibil în peninsula coreeană, unde Coreea de Nord se confruntă cu sancțiuni internaționale din cauza programului său de rachete balistice cu încărcătură nucleară.
Coreea de Sud afirmă că programul său spațial este în scopuri pașnice și științifice, iar orice utilizare militară a tehnologiei, cum ar fi în cazul sateliților de spionaj, este pentru apărarea sa.