Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Coronacriză. Cum pot fi protejate afacerile

Coronacriză. Cum pot fi protejate afacerile

de Valentin Gros    |   

Accentuarea epidemiei de coronavirus COVID 19 a creat probleme semnificative în economia românească, de la transporturi, la industria de evenimente, turism şi HORECA. Economia românească este mai fragilă ca oricând. Cum peste 90% dintre companii se află în zona IMM-urilor şi nu dispun de resurse financiare pe termen mediu şi lung, măsurile de restricție impuse de autorități, pentru a combate epidemia, sunt de natură să creeze dificultăți în asigurarea capitalului de lucru necesar derulării afacerii.

„Firmele trebuie să îşi monitorizeze mai atent numerarul şi cheltuielile şi să încerce să reducă durata medie de încasare a creanțelor, care să fie transpusă proporțional către scăderea termenelor de plată a furnizorilor”, au declarat specialiştii de la Sierra Quadrant, companie de gestiune a afacerilor. În opinia acestora, reducerea maturității contractelor cu partenerii de afaceri şi corelarea costurilor aferente cu volumul de activitate şi indicatorii de performanță variabilă ai furnizorului reprezintă „elemente esențiale ale politicii de evitare a coronacrizei economice”.

Securizarea angajaților experimentați
În condițiile accentuării acestei crize, firmele trebuie, totodată, să-şi reconsidere şi politicile de personal. Printre măsurile în acest gen se numără securizarea angajaților experimentați, asigurarea unui mediu de lucru sănătos şi sigur, programul flexibil de muncă, care să includă şi munca de acasă. 
O altă măsură necesară o reprezintă deblocarea banilor din active non-core business, precum terenuri, depozite, spații comerciale, autovehicule sau echipamente pentru funcții secundare. De asemenea, trebuie luate în calcul majorarea capitalului social, reinvestirea profitului şi evitarea cheltuielilor care nu țin de esența business-ului, cum ar fi achiziția de automobile sau modernizarea sediilor.

Abordarea de tip „să așteptăm și să vedem” trebuie înlocuită cu măsuri stricte de control financiar, printre altele de asigurarea unui buffer financiar care să le permită companiilor să facă faţă provocărilor din lanţul de plăţi.
Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri