O investiție strategică până în 2029
Acordul prevede livrarea de sisteme suplimentare de rachete Patriot până la 31 decembrie 2029, marcând a treia colaborare între România și SUA în acest domeniu, după achizițiile din 2017 și 2020. Noul contract include unități de tragere echipate cu radare avansate, stații de control și rachete de interceptare, potrivit site-ului american The Defense Post.
Pete Bata, vicepreședintele RTX pentru Patriot Global, a declarat că acest parteneriat va sprijini România în protejarea cetățenilor și infrastructurii critice, în contextul amenințărilor regionale tot mai intense. „RTX este dedicată furnizării de capacități avansate de apărare aeriană și împotriva rachetelor,” a subliniat el.
Parteneriate locale și impact global
Raytheon a anunțat colaborarea cu companii locale din industria de apărare pentru a crea un lanț de aprovizionare eficient, sprijinind astfel economia locală. Patriot, deja utilizat de 19 țări, continuă să se dovedească eficient împotriva amenințărilor aeriene complexe.
România și sprijinul regional
Într-un gest de solidaritate, România a donat în septembrie un sistem de rachete Patriot Ucrainei. De asemenea, Norvegia a promis un sprijin financiar de 127 milioane de dolari pentru achiziția unui nou sistem Patriot, subliniind importanța acestui echipament în contextul geopolitic actual.
Radu Tudor: E chiar mai nou și mai performant decât cele pe care le-a achiziționat deja
Analistul militar Radu Tudor a spus ce înseamnă această decizie pentru România.
"România a donat deja un sistem Patriot către Ucraina, iar aliații noștri din NATO au făcut un efort financiar comun pentru a compensa din punct de vedere financiar România pentru acest sistem donat. Mai multe state NATO și cel mai important dintre ele sunt SUA au alocat sume importante pentru ca România să comande un nou sistem Patriot în locul celui donat Ucrainei. Așadar, România nu rămâne descoperită, România este ajutată de aliații din NATO, aliați care au înțeles nevoile noastre de apărare, aici, în proximitatea războiului declanșat de Rusia pe teritoriului Ucrainei. S-au mișcat mai repede decât anticipam pentru că era o sumă foarte importantă de colectat, câteva sute de milioane de dolari.
România va primi un sistem chiar mai nou și mai performant decât cele pe care le-a achiziționat deja. Vom rămâne așadar cu șapte sisteme Patriot, două sunt deja integrate în sistemul național de comandă și control, al treilea a fost donat Ucraina, iar al patrulea urmează să fie operaționalizat până la mijlocul anului 2025, iar restul vor fi livrate în anii următori. România devine o țară extrem de puternică și de influentă din punct de vedere militar cu sistemele de rachete Patriot, cu sisteme HIMARS, cu comanda dată pentru 32 de avioane F-35 și cu toate elementele de înzestrare care au dus la o premieră de invidiat. România are o execuție bugetară pentru apărare de 2,29% din PIB, ceea ce se apropie foarte mult de angajamentul de 2,5% și se prezintă un etalon în NATO. Așadar, toate sunt vești bune pentru apărarea României și pentru apărarea aliată", a spus Radu Tudor în direct la Antena 3 CNN.