Presa ieșeană dezvăluia, la începutul anului trecut, faptul că actualul președinte al Consiliului Județean Iași, ex-ministrul Mediului din timpul Guvernului Orban, celebrul Costel Alexe, ar fi divorțat de soția sa, Raluca Elena, chiar în timp ce DNA anunța punerea lui sub acuzare pentru luare de mită, în dosarul privind cele 22 de tone de tablă. Jurnaliștii opinau, la acel moment, că acest divorț ar fi fost, de fapt, un aranjament între cei doi, cu scopul de a-și pune la adăpost o parte din avere.
Studiind declarațiile de avere pe care Costel Alexe le-a depus, atât la momentul în care făcea parte din Guvernul României, cât și cea la zi, găsim, într-adevăr, unele detalii interesante. Spre exemplu, în declarația de avere a lui Costel Alexe, din 15 iunie 2020, se regăseau două terenuri agricole, ambele pe numele soției Raluca Elena Alexe. Este vorba despre un teren de 800 de metri pătrați, din 2008, în Rediu, și despre un teren de 2.281 de metri pătrați, din 2013, în Bârnova. De asemenea, pe numele Ralucăi Elena Alexe mai figura un un teren forestier, tot la Bârnova, cu suprafața de 5.000 de metri pătrați. Costel Alexe avea, atunci, pe numele său un teren intravilan, la Aroneanu, cu suprafața de 500 de metri pătrați, din 2015.
În declarația de avere la zi, completată la 15 iunie 2022, Costel Alexe mai menționează doar terenul din Aroneanu.
Împrumuturi date, împrumuturi luate
Un alt detaliu interesant este că, în 2020, Costel Alexe menționa că deținea, la Iași, pe numele său, două apartamente. Unul de 70 de metri pătrați, din 2009, iar al doilea, de 71 de metri pătrați, din anul 2014. Soția avea pe numele ei un apartament, tot la Iași, cu suprafața de 101 metri pătrați, achiziționat în anul 2014. În prezent, în document se regăsesc doar apartamentele pe care Costel Alexe le are pe numele său.
Iar lucrurile merg mai departe. În 2020, soții Costel și Raluca Elena Alexe menționau economii commune de 150.000 de lei, în numerar, la purtător. Astăzi, economiile lui Alexe sunt zero.
În schimb, în declarația de avere depusă la data de 15 iunie 2022, actualul președinte al Consiliului Județean Iași susține că a împrumutat-o pe soția sa Raluca cu suma de 185.000 de lei. Împrumutul este cu atât mai interesant cu cât Costel Alexe este dator vândut. În aceeași declarație de avere el menționează că are să restituie 50.000 de lei către Florin Alexe, 50.000 de lei către Alexandru Dura, 50.350 de euro și 120.000 de lei către BRD și 52.500 de euro și 20.000 de lei către Banca Transilvania.
La venituri, doar salariul de la CJ Iași
De altfel, Raluca Elena Alexe a dispărut și din mențiunile făcute de Costel Alexe la rubrica „Venituri realizate împreună cu membrii familiei, în ultimul an fiscal”. Singurul venit trecut în documentul de anul acesta este salariul pe care Costel Alexe l-a încasat, în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași, în sumă de 161.412 lei pe an.
În 2020, în documentul aferent perioadei respective era menționată și Raluca Elena Alexe, care încasa salariu de la compania Corporex SRL, firmă care apare și într-unul dintre dosarele penale deschise de DNA pe numele lui Costel Alexe.
DNA l-a trimis, în această vară, în judecată în două dosare de corupție
„Jurnalul” a dezvăluit faptul că SC Corporex SRL este firma la al cărei punct de lucru ar fi fost depozitată cantitatea de 22 de tone de tablă despre care procurorii DNA susțin că reprezintă mita pe care Costel Alexe ar fi primit-o de la un om de afaceri care controlează un combinat siderurgic.
Raluca Alexe este, din 2020, administratorul acestei societăți. Însă ea mai administrează și compania SC Domeniul Arca SRL.
În 20 iulie 2022, Costel Alexe a fost trimis de DNA în judecată într-un al doilea dosar de corupție, pentru abuz în serviciu, pentru că și-ar fi angajat un consilier pe care, în aceeași zi, l-ar fi numit și în funcția de director interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Iași.
De altfel, în 20 iunie 2022, Costel Alexe a fost trimis în judecată, tot de DNA, și în dosarul în care a fost cercetat pentru luare de mită, în calitatea sa de ministru al Mediului, constând în primirea de foloase de 22 de tone de tablă, în datele de 23 aprilie și 7 iulie 2020. Valoarea acestei table, spun procurorii, s-ar ridica la 100.000 de lei.