Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate COVID-ul face ravagii în creier, chiar și după vindecare

COVID-ul face ravagii în creier, chiar și după vindecare

Abia scăpăm de un val de COVID, că urmează altul și viețile noastre sunt date iar peste cap. O parte dintre noi ne-am săturat, nu mai credem în el, nu mai ascultăm autoritățile, însă profesorul Ciurea ne atenționează că virusul e parșiv și încă atacă. Ba chiar lasă urme adânci la nivelul creierului.

Însă există portițe prin care măcar ne putem detașa de presiunea pusă de COVID, spune Vlad Ciurea: „Sunt trei răspunsuri. În primul rând, trebuie să rezistăm în fața acestui lucru. Trebuie. Michelangelo a zis „dacă Dumnezeu ne-a făcut, nu ne va părăsi”. În al doilea rând, ca să fim sănătoși, trebuie să urmăm sfaturile specialiștilor, nu ale politicienilor. Și în al treilea rând, în apropierea noastră se află niște înțelepți, poporul din Israel. Ei sunt supuși asemenea unui atac și au și alte probleme. Și ei trebuie să se apere. Ce fac ei, să copiem și noi, cred că nu sunt proști. Deci să vedem ce fac ei, cum se apără, cum reușesc, și să luăm de bună, pentru că au mai multă experiență și au doctori foarte buni și informații foarte bune, iar informația ajunge mai repede la dânșii decât la noi”, a recomandat renumitul neurochirurg.

Vlad Ciurea spune că nu e de joacă în ceea ce privește virusul, mai ales că a văzut efectele acestuia pe mulți dintre pacienții săi. „Sunt efecte formidabile. Multe, multe. Vă și sperii dacă vă spun: neuropatii, tremur al mâinilor, probleme cu gust și miros permanente, tulburări vizuale, tulburări de echilibru, stare de stres permanent, atac de panică, insomnii rebele. Sunt oameni care se trezeau noaptea și aveau gânduri... nu vreau să sperii pe nimeni. La fel, persoane care aveau un început de boală gravă, de Parkinson în debut, de exemplu, când a venit valul i-a lovit în plin și boala s-a declanșat”, a atras atenția profesorul Ciurea.

Întrebat dacă a reușit să-și formeze o părere referitoare la acest virus și de ce lovește atât de multe organe, specialistul spune că ideea nu este a lui, dar o susține: „Ideea aparține domnului academician Victor Voicu, președintele secției medicale de la Academie, care a și scris un articol. Ne-a cooptat pe mai mulți medici și am scris fiecare partea noastră. El a spus că este o boală pe epitelii și astfel toate epiteliile sunt afectate: și vasculare, și cerebrale, și stomacale, și pulmonare. De aceea, trebuie să ne ferim să luăm virusul: mai bine prevenim decât să ne luptăm cu boala”, a concluzionat renumitul medic.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri