Jurnalul.ro Timp liber Casa Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte rezistente, delicate, parfumate, divers colorate și încântătoare. De la grădina din fața casei, în florări sau în diferite forme florale, crizantemele sunt tot timpul prezente, reușind să creeze  un aspect vizual plăcut și să te inducă instant într-o stare de spirit bună.

Astăzi vom vorbi despre ele. Fără îndoială le cunoști, însă te-ai întrebat vreodată de un vin și ce semnifică?

Originea crizantemei

Crizantema a apărut în China, în secolul al XV-lea î. Hr. și se consideră că a fost introdusă în Japonia abia în secolul al VIII-lea d. Hr., iar în Europa a ajuns  undeva în secolul al XVII-lea. Jacob Breynius este cel care a adus crizantema pe pământurile europene prin descrierea în limba latină pe care a făcut-o, însă , tocmai în anul 1789 a fost adusă în Marsilia o crizantemă reală.  Indiferent de datele calendaristice, este cert că asiaticii sunt cei care au cele mai multe tradiții și obiceiuri legate de această floare. Spre exemplu, în Japonia se organizează anual un festival al bucuriei dedicat florilor de crizanteme pe care le consideră reprezentative pentru perfecțiune și un simbol al soarelui. De asemenea, în China există un oraș ce se numește Ju-Xian, care în traducere înseamnă ”orașul crizantemă”. În Europa crizantema a fost apreciată mai întâi pentru proprietățile ei medicinale, iar mai pot pentru cele ornamentale.

Denumirea florii are o explicație ceva mai aparte. Practic, numele științific al crizantemei este Chrysanthemum și provine de la cuvintele grecești ”Chrysos” care înseamnă ”aur” și ”anthemom” care înseamnă ” floare”. Astfel, crizantemele sunt ” flori de aur”, culoare galbenă fiind printre cele mai răspândite în toate tipurile.

Semnificațiile crizantemei

După cum bine ți-ai dat seama, crizantema este o florare foarte răspândită în întreaga lume, astfel că și semnificațiile ei sunt destul de diverse.

În Statele Unite ale Americii crizantema este  considerată a fi o ”Regină a toamnei”, fiind foarte apreciată pentru frumusețea și eleganța sa.

În China și Coreea, crizantema este floarea asociată cu sărbătorile. Din acest motiv este și  prezentă la sărbători și zile aniversare. Țările din Orient asociază crizantema cu sănătatea, viața îndelungată, înțelepciunea, fericirea și este considerată un simbol solar.

În arta Feng Shui, aceasta este asociată cu norocul și energia Yang, fiind întrebuințată ca și cadou pentru casă nouă.

În cultura europeană, crizantema este o floare nelipsită din florări și din aranjamente de flori  ori buchete de flori cu preponderență toamna.

Cui dăruim crizanteme?

Fiind flori pline de semnificații diverse și încărcate de simboluri ale diferitelor culturi, crizantemele pot fi oferite persoanelor dragi din viața noastră. Fie că alegi să le pui într-un aranjament floral sau vrei să dăruiești un buchet de crizanteme, gestul va fi extrem de apreciat. Pentru bunicile noastre va fi chiar un cadou surprinzător care va avea puterea să le emoționeze.

Paleta largă de culori îți oferă posibilitatea de a alege fie un buchet mare și multicolor, fie unul monocrom. Totul ține de preferințele tale.

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/petale-culori-nuan-e-flori-frumoase-1158783/

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri