Scandalurile provocate de măștile de protecție contra COVID-19 i-au lovit pe conservatorii cancelarului Angela Merkel în scrutinele regionale desfășurate cu câteva zile în urmă în Baden-Wuerttemberg și Renania-Palatinat, două landuri-cheie, unde Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a înregistrat eșecuri istorice, cu numai șase luni înaintea alegerilor generale din Germania. Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a devenit, începând din această săptămână, cel mai proaspăt politician conservator bănuit de corupție în contractele de achiziționare de măști pentru pandemie.
Anul trecut, Ministerul german al Sănătății a comandat peste jumătate de milion de măști de la o companie unde soțul lui Jens Spahn ocupă o poziție de conducere, a dezvăluit, la sfârșitul săptămânii trecute, revista „Der Spiegel”, provocând un nou cutremur politic, atât în principalul partid de guvernământ, cât și în rândul blocului format din CDU și ramura bavareză a acestei formațiuni, Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU). Potrivit „Der Spiegel”, compania de presă „Huberg Burda Media GmbH” - care publică, între altele cunoscutele reviste „Burda” - a vândut Ministerului Sănătății, condus de Spahn, peste 570.000 de măști, în aprilie anul trecut, atunci când stocul acestor echipamente de protecție era destul de redus. Publicația mai scrie că jurnalistul Daniel Funke, soțul ministrului german, deține o poziție de conducere în biroul din Berlin al companiei. La scurt timp după divulgarea detaliilor din contract, „Burda” a confirmat agenției dpa această achiziție, susținând că ministerul a plătit pentru măștile de protecție aproximativ 910.000 de euro. Compania a adăugat însă că măștile au fost vândute la prețul de achiziție, iar acest contract a fost un efort pentru a ajuta Ministerul Sănătății, în condițiile penuriei de echipamente de protecție de la momentul respectiv, în perioada primului val de infectări cu coronavirus. Conform unui purtător de cuvânt al „Burda”, măștile au fost achiziționate prin intermediul unei companii din Singapore. Mai mult, potrivit aceleiași surse, „Daniel Funke nu a fost în niciun moment implicat sau informat despre tranzacție”. La rândul său, Ministerul Sănătății susține că afacerea cu măști a fost făcută în conformitate cu legislația federală. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat pentru AFP că acest contract „a fost încheiat și dus la bun sfârșit, după primirea unor oferte, în cadrul unui proces standardizat la prețurile pieței”.
Politician versat
În vârstă de 40 de ani, Jens Spahn este membru al CDU și a fost cel mai tânăr reprezentant al acestei formațiuni politice în parlamentul german, unde a fost ales în 2002, când avea doar 22 de ani. De atunci, el a mai fost ales în trei legislaturi ale Bundestagului. Spahn este unul dintre principalii inițiatori ai reformei sistemului național de pensii. În 2018, când Merkel și-a anunțat intenția de a nu mai candida la șefia CDU, Spahn a participat în alegerile pentru desemnarea succesorului său, dar a fost eliminat în primul tur al scrutinului intern.
Conservatorii lui Merkel, loviți în plin
Dezvăluirile din „Der Spiegel” cad cum nu se poate mai prost pentru creștin-democrații conduși de Merkel și aliații lor apropiați din CSU, loviți în ultima vreme de un potop de scandaluri și acuzații de mită. Tot duminică, în ziua publicării anchetei legate de ministrul Sănătății, un fost ministru al Justiției în Bavaria, Alfred Sauter, a anunțat că renunță la toate posturile deținute în cadrul CSU, după deschiderea unei anchete de corupție în privința presupusei sale implicări în contracte pentru atribuirea de măști. Sauter neagă acuzațiile care i-au fost aduse. Luna trecută, blocul conservator condus de Merkel fusese confruntat cu alte două scandaluri de amploare: Nikolas Löbel, membru al CDU, şi Georg Nüsslein, din CSU, au fost forțați să demisioneze din parlament, în urma acuzaţiilor că ar fi primit sute de mii de euro pentru a facilita negocierea de contracte pentru măşti sanitare. Löbel a cedat presiunilor, în urma unor dezvăluiri potrivit cărora firma sa ar fi obținut comisioane de 250.000 de euro pentru intermedierea unor contracte de vânzare a măștilor. La rândul său, Nüsslein este acuzat că ar fi primit 660.000 de euro pentru a face lobby unui furnizor de măști. Joia trecută, un alt parlamentar din blocul conservator al Angelei Merkel a demisionat, după ce „Der Spiegel” relatase că politicianul ar fi primit bani pentru a face lobby unui partid politic din Macedonia de Nord. Tobias Zech, din CSU, ar fi primit, în anul 2016, „o sumă din cinci cifre” pentru a consilia partidul fostului premier nord-macedonean Nikola Gruevski și ar fi făcut personal campanie pentru acesta.
Distruși în alegeri
Rezultatul acestor scandaluri a avut un efect imediat. Cu numai șase luni înaintea alegerilor parlamentare din Germania, blocul conservator al Angelei Merkel a înregistrat o înfrângere istorică în scrutinele regionale din 14 martie, desfășurate în Baden-Wuerttemberg și Renania-Palatinat, două landuri-cheie în sistemul electoral al țării. Potrivit mass-media germane, alegătorii au taxat dur coaliția CDU-CSU pentru desfăşurarea campaniei de vaccinare contra COVID-19, precum și pentru scandalurile de corupție din ultimul timp. Un sondaj realizat de agenţia Forsa arată că blocul CDU-CSU este susţinut de 29% dintre alegătorii germani, faţă de 40% în iunie anul trecut, când cancelarul Merkel a fost lăudat pentru modul de gestionare a primului val al pandemiei de COVID-19.
„Trebuie să trecem printr-un proces foarte clar, prin care să ne asigurăm că standardele etice sunt respectate!”
Andreas Nick, parlamentar CDU