Eduard Kovesi, poreclit „Bebe”, fostul soț al șefei DNA, a primit neînceperea urmăririi penale pentru dare de mită, într-un dosar care îl viza pe fostul director al Casei de Cultură Sibiu. Tot NUP au primit și partenerii de afaceri ai lui Kovesi, printre care și un actual angajat al Casei de Cultură. Soluția a fost dată de DNA, pe vremea când Laura Codruța Kovesi conducea Parchetul General.
Lumea Justiției” a dezvă-luit ieri că, în anul 2012, Serviciul Teritorial Alba Iulia al DNA a dispus neînceperea urmăririi penale a lui Eduard Kovesi, a partene-rilor săi de afaceri Alin Dobrin şi Ovidiu Stepan Dragoman, precum şi a unui anume Ioan Ovidiu Dragoman, în dosarul de corupție în care fostul şef al Casei de Cultură Sibiu, Tomuță Silvestru, a fost trimis în judecată şi, ulterior, condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită.
Silvestru a atacat rezoluția procurorilor la Tribunalul Sibiu, cerând instanței ca şi fostul soț al Laurei Kovesi, împreună cu partenerii săi de afaceri, să fie urmăriți penal pentru dare de mită. Instanța sibiană a respins, însă, solici-tarea fostului şef al Casei de Cultură.
Tomuță Silvestru a fost arestat preventiv, la cererea DNA Alba Iulia, în martie 2012, fiind acuzat că, în calitatea de director al Casei de Cultură Sibiu, a pretins de la partenerul de afaceri al lui Eduard Kovesi, Alin Dobrin, o mită lunară de 2.000 de euro, pe o perioadă de cinci ani, pentru a aproba închirierea unui spațiu din incinta Casei de Cultură în favoarea firmei afaceristului. Chiria lunară era de 500 de euro. Silvestru a fost prins în flagrant în timp ce primea de la Alin Dobrin suma de 8.600 de lei. Trimis în judecată, acesta a fost ulterior condamnat la închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Ei bine, în acelaşi dosar penal, Eduard Kovesi, împreună cu cei doi Dragoman, au depus, la rândul lor, câte un denunț împotriva lui Tomuță Silvestru, la cinci zile după ce fusese îregistrat primul denunţ, cel făcut de Alin Dobrin, iar procurorii DNA Alba Iulia deschiseseră deja dosarul penal. La data de 21 martie 2012, procurorii au emis o rezoluţie prin care au dispus neînceperea urmăririi penale, sub aspectul săvârşirii de dare de mită, în ceea ce-i priveşte pe Eduard Kovesi, pe Ovidiu Stepan Dragoman, pe Ioan Ovidiu Dragoman, dar şi în ceea ce-l priveşte pe Alin Dobrin. Motivația trecută în rechizitoriu de DNA era aceea că „există o clauză de nepedepsire, ca urmare a denunțurilor făcute”.
Eduard Kovesi și denunțătorii lui Tomuță Silvestru dețineau, în 2012, o firmă. Fostul șef al DNA a ieșit din companie după ce procurorii au declanșat ancheta penală împotriva șefului Casei de Cultură Sibiu
„Jurnalul Național” a dezvăluit, săptămâna trecută, faptul că Eduard Kovesi a deținut, în anul 2012, părți sociale la compania SC Next Step Entertainment SRL Sibiu. Mai exact, „Bebe” Kovesi a cumpărat de la Ovidiu Stepan Dragoman 95% din acțiunile acestei societăţi. Celelalte cinci procente ale capitalului social erau deținute de Alin Dobrin, principalul denunțător al lui Tomuță Silvestru. Ulterior, Eduard Kovesi a ieșit din firmă. Ovidiu Stepan Dragoman este angajat al Casei de Cultură Sibiu.