Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum îl ajuți pe copil să facă mișcare: 5 idei pentru părinți

Cum îl ajuți pe copil să facă mișcare: 5 idei pentru părinți

Copiii sunt activi în mod natural, ei adoră să facă mișcare și să alerge. Joaca în parc, urcatul în copaci sau mersul pe bicicletă reprezintă activități care îi ajută să se dezvolte armonios din punct de vedere fizic. Problemele apar atunci când copiii cresc, iar responsabilitățile legate de școală sau alte hobby-uri nu le mai permit să aloce destul timp mișcării. La asta se adaugă și programul încărcat al părinților, care ajung acasă seara obosiți, și nu mai au energie pentru o ieșire în parc sau la plimbare.

Rezultatul este apariția unei generații de copii sedentari, care vor suferi pe termen lung din cauza lipsei de activitate fizică. Dacă ești un părinte responsabil, care nu dorește să își vadă în fiecare zi copilul stând pe canapea, citește în continuare câteva idei despre cum îl poți ajuta pe cel mic să facă mișcare regulat. Cu siguranță, cea mai facilă activitatea fizică este o plimbare pe două roți prin cartier. Intră pe linkul următor și descoperă gama de biciclete pentru copii de pe Glowmania.ro. Vei primi rapid produsele și veți putea ieși la aer liber în cel mai scurt timp. 

 

Ca părinte, ești direct responsabil de modelarea comportamentului și aptitudinilor copilului tău, inclusiv în ceea ce privește activitatea fizică. Fiind alături de el și arătându-i cu pasiune care sunt beneficiile mișcării zilnice, o vei putea integra cu ușurință în programul zilnic. Avantajul  major este că vei crea un model sănătos, care va funcționa inclusiv pe durata vieții adulte. Încurajează-ți copilul să facă minim o oră de mișcare fizică în fiecare zi, apelând la una sau mai multe dintre recomandările de mai jos:

  1. Fii un model pentru el

Copiii fac ceea ce văd, nu ceea ce li se spune, așa că cel mai bine este să renunți la predici și să treci la fapte. Atunci când cel mic te va vedea că ești zilnic activ fizic și te distrezi atât de bine, cu siguranță va dori să îți urmeze exemplul. 

  1. Alege activități adecvate vârstei lui

Cu siguranță cel mai bun mod pentru copii de a face mișcare este să meargă în parc, să alerge și să se joace cu prietenii. Cu toate acestea, poți opta și pentru alte tipuri de activitate fizică, inclusiv sport de performanță, dar va trebui să te sfătuiești cu un profesionist referitor la acest lucru. Întreabă medicul de famile, un konetoterapeut sau un antrenor de sport pentru copii, care este nivelul de efort indicat pentru vârsta și nivelul de dezvoltare al celui mic. 

  1. Alegeți mersul pe jos în locul mașinii

Orice drum cu o distanță accesibilă, cum ar fi cel spre școală, la magazin ori la prieteni, trebuie să fie făcut pe jos. De asemenea, etajele pot fi urcate pe scări și nu cu liftul. Este tipul de mișcare fizică de bază, care vă va distanța de comoditate și confort. 

  1. Faceți activități în familie

Orice plimbare, pe jos, cu rolele sau cu bicicleta, este mai amuzantă atunci când participă toți membrii familiei. De asemenea, o minge și un teren cu iarbă verde pot reprezenta motivele perfecte ca să vă împărțiți pe echipe și să jucați un fotbal, un volei sau handbal. 

  1. Pune accent pe distracție

Până la urmă, mișcarea și activitățile fizice fac parte din distracție, nu trebuie să fie o obligație pe care cei mici au obligația să o bifeze. La finalul unei zile lungi și obositoare, nimic nu te ajută mai bine să scapi de stres așa cum o face o cursă cu bicicleta, un jogging, un badminton sau chiar o plimbare în jurul blocului. 

 

Pentru ca toate cele de mai sus să fie realizabile, este nevoie ca în primul rând să reduci timpul în fața ecranelor. În acest fel, mișcarea zilnică alături de o dietă echilibrată vor constitui fundația pentru o viață sănătoasă și activă. Niciodată nu este prea târziu pentru a începe, așa că planifică acum ce vrei să faceți diseară.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri