Şeful DNA Ploieşti, procurorul anticorupţie Lucian Onea, a fost chemat, ieri, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a aflat că a fost pus sub acuzare într-un dosar, având calitatea de suspect pentru falsificarea unor probe folosite într-un dosar instrumentat pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă. Săptămâna aceasta, şi “vedeta” “unităţii de elită” din Ploieşti, fostul procuror Mircea Negulescu, alias “Portocală”, urmează să afle, oficial, că şi împotriva sa a fost începută urmărirea penală în acelaşi dosar. Cei doi procurori completează, astfel, o listă destul de consistentă cu “unelte” ale sistemului, care au lucrat, în anii precedenţi, la dosare grele, pe care acum sistemul le execută. În situaţii similare s-au mai aflat fostul procuror DNA Emilian Eva, cel care a instrumentat celebrul dosar “Telepatia”, anchetat, ulterior, de DNA, trimis în judecată şi condamnat, judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă de două ori din magistratură, experţi folosiţi în dosarele anticorupţie sau judecători de drepturi şi libertăţi care au pronunţat diverse soluţii favorabile pentru acelaşi DNA.
Cartoful fierbinte al zilei de ieri l-a constituit faptul că, dimineaţă, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost chemat procurorul-şef Lucian Onea, conducătorul Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA, căruia i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals, ameninţare, abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Concret, în data de 9 februarie, fostul deputat Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva procurorilor Lucian Onea, Mircea Negulescu, Savu Alfred şi Giluela Deaconu, după ce un alt fost deputat, Vlad Cosma, a dezvăluit, cu probe video, modul în care a fost pus să falsifice probe materiale care să-l incrimineze pe Sebastian Ghiţă. Este vorba despre celebra listă, ataşată unui denunţ penal semnat de un cetăţean moldovean, pe nume Serghei Petruş - persoană care, în realitate, nu există -, şi care, sub identitatea unui “cetăţean nemulţumit”, ar fi informat DNA Ploieşti că, în 2014, au fost plătiţi mai mulţi cetăţeni din Republica Moldova pentru a-l ajuta pe Victor Ponta în campania electorală aferentă alegerilor prezidenţiale.
Plan avizat de Kovesi, potrivit spuselor lui “Portocală”
Vlad Cosma a dezvăluit că, iniţial, planul de anchetă a fost gândit şi elaborat de către Mircea Negulescu, zis “Portocală”, care l-a determinat pe fostul deputat să ia legătura cu o cunoştinţă comună a sa şi a lui Sebastian Ghiţă, să stabilească o întâlnire cu această persoană şi să îi planteze în autoturism un document cu înscrisul lui Sebastian Ghiţă, constând într-o listă cu nume de persoane din Republica Moldova. Din informaţiile furnizate chiar de Sebastian Ghiţă, se pare că acel înscris a intrat în posesia procurorilor de la DNA Ploieşti prin intermediul SRI, deoarece hârtia cu pricina s-ar fi aflat, la un moment dat, chiar pe biroul lui Florian Coldea. Documentul urma să fie “descoperit”, ulterior, “întâmplător”, la o percheziţie a autoturismului persoanei intermediare. Planul, despre care Mircea Negulescu îi mărturisea lui Vlad Cosma că avea aprobarea Laurei Kovesi, a căzut, deoarece intermediarul a refuzat întâlnirea cu Vlad Cosma.
A urmat planul “B”, de care s-a ocupat personal Lucian Onea. Mai exact, acesta i-a cerut lui Vlad Cosma să întocmească un denunţ penal împotriva lui Sebastian Ghiţă, sub identitatea protejată Serghei Petruş, la care să ataşeze lista cu persoanele din Republica Moldova şi să o trimită pe adresa DNA Ploieşti, cu poşta, de la Chişinău. Numele de pe acea listă au fost culese din cartea de telefoane, conform afirmaţiilor lui Cosma.
Probele fabricate, refăcute prin alt fals
Lucrurile s-au întâmplat întocmai cum a cerut Lucian Onea. Vlad Cosma a printat lista cu numele respective, a fotografiat, cu o cameră, fiecare pagină în parte, a “urcat” documentele, în format electronic, pe un memory-stick, şi a introdus toate aceste “probe” într-un plic. Plicul, care conţinea şi denunţul a cărui redactare a fost, de asemenea, filmată de Vlad Cosma, a fost, ulterior, expediat, de un intermediar, de la Chişinău, pe adresa DNA Ploieşti, având ca expeditor cetăţeanul inexistent Serghei Petruş.
Câteva zile mai târziu, Vlad Cosma a fost sunat de procurorul-şef Lucian Onea şi invitat la sediul DNA Ploieşti. Anchetatorul era nemulţumit de faptul că, în momentul în care au fost fotografiate paginile cuprinzând lista, “urcate” pe stick, camera era setată cu o dată din anul 2012, iar documentele trebuiau să servească la dovedirea săvârşirii unor infracţiuni la legea electorală în 2014. Drept care, Onea i-a cerut lui Cosma să refacă aceste fişiere, prin ştergerea datei. Şi această operaţiune a fost dusă la îndeplinire, nu înainte ca falsul să fie filmat de către fostul deputat.
Prima reacţie a lui Onea, în calitate de “penal”
Documentele şi denunţul penal fabricate au fost folosite de DNA Ploieşti pentru a-l pune sub acuzare pe fostul deputat Sebastian Ghiţă. Mai mult, în baza acestor acte, s-a cerut chiar arestarea preventivă a “ţintei” şi, ca urmare a părăsirii teritoriului României de către aceasta, astăzi, la Belgrad, se derulează proceduri judiciare în vederea extrădării în România.
Nu este pentru prima oară când Lucian Onea se confruntă cu o plângere penală împotriva sa. În 2014, ÎCCJ a decis să respingă şi o plângere privind o rezoluţie din 2013 a Parchetului General într-un dosar ce viza o sesizare împotriva şefului lui “Portocală”. Tot anul acesta, pe numele lui Onea şi Negulescu au fost depuse, la Parchetul General, mai multe plângeri de persoane pe care le-au anchetat. Unul dintre cei care au depus o sesizare este chiar fostul deputat Vlad Cosma. La ieşirea de la audieri, Lucian Onea a declarat: “Mi-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile. Urmează să administrăm probe în vederea aflării adevărului. Fiecare o să răspundă pentru faptele pe care le-a făcut. Nu vreau să discut detalii din dosar, urmărirea penală este secretă. Nu mi-e teamă, nu sunt vinovat de nimic”.
Procurori, judecători şi experţi apropiaţi de sistem - eliminaţi
Lucian Onea este ultimul dintr-un lung şir de pioni ai sistemului care au executat, în ultimii ani, “lucrări” importante. Reamintim că, sub conducerea lui Onea, DNA Ploieşti a instrumentat dosare cu oameni politici importanţi şi funcţionari, cum ar fi fostul premier Victor Ponta, fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, fostul primar al Ploieştiului, Aurelian Bădescu, fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, fosta procuroare DNA Mihaela Moraru Iorga, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma etc. “Jurnalul” a dezvăluit, lunile trecute, că, începând cu 2013, “unitatea de elită” a “paradit”, pe plan local, Consiliul Judeţean, Primăria, Inspectoratul General al Poliţiei, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, mai mulţi procurori şi judecători din judeţ. Alţi conducători de instituţii, oameni de afaceri sau chiar parlamentari s-au trezit anchetaţi, unii arestaţi şi trimişi în judecată. La final, din aceste dosare trimise în instanţe, doar în patru au fost pronunţate sentinţe cu condamnări cu executare.
Punerea sub acuzare a lui Lucian Onea reprezintă, aşadar, o grea lovitură primită de unul dintre cei mai importanţi pioni ai sistemului. Nu este, însă, singurul aflat în această situaţie. Rând pe rând, sistemul şi-a devorat oameni la fel de importanţi, cum ar fi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, sau procurorul DNA Emilian Eva. Acesta din urmă a instrumentat celebrul dosar “Telepatia” şi a sfârşit prin a fi trimis în judecată de DNA, pentru fapte de corupţie, şi condamnat în primă instanţă la trei ani cu suspendare.
Pe lista pionilor de care sistemul s-a descotorosit, într-un fel sau altul, se află şi expertul contabil folosit de Emilian Eva în dosarul “Telepatia”, Mihai Papasteri, urmărit penal într-unul dintre dosarele ANRP. Lista poate continua cu fosta judecătoare Camelia Bogdan, care a pronunţat soluţia din acelaşi dosar “Telepatia”, care a fost exclusă de două ori din magistratură.
Cel mai recent exemplu al modului în care sistemul îşi execută oamenii este cel al judecătoarei de la Tribunalul Bucureşti, Elena Burlan, pentru care, săptămâna trecută, DNA a încercat să obţină arestarea preventivă. Elena Burlan, aflată în relaţii tensionate cu Laura Kovesi, a prestat, totuşi, în calitate de judecător, în favoarea cererilor parchetelor de arestare preventivă sau de menţinere a măsurii controlului judiciar în dosare importante, cum ar fi cel în care a fost cercetat de DIICOT, în dosarul “Black Cube”, fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir.
Urmează Negulescu
Următorul pe lista “execuţiilor” este Mircea Negulescu, zis “Portocală”, adjunctul lui Onea. De altfel, acesta, începând cu anul 2004, a făcut obiectul a nu mai puţin de 13 plângeri penale, situaţia acestor cauze ajungând la Înalta Curte. În zece din aceste dosare, plângerile petenţilor au vizat atacarea unor rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale sau de netrimitere în judecată. În toate aceste zece cauze, Secţia Penală şi completele de 9, respectiv de 5 judecători de la ÎCCJ au dat soluţii de respingere a plângerilor. În două cauze, însă, au existat şi soluţii de admitere, iar soluţiile atacate au fost desfiinţate. Ultima reprezintă o plângere formulată de către fostul procuror din Sinaia, Daniel Bucur. În 10 ianuarie, ÎCCJ a decis să admită plângerea formulată de procurorul Parchetului Judecătoriei Sinaia, Daniel Bucur, împotriva soluţiei de clasare, vizându-l pe Negulescu, dispusă prin ordonanţa din 21 august 2017, în dosarul 276/P/2017 al aceleiaşi Secţii de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General.
Pus sub acuzare de Parchetul General, șeful DNA Ploiești a declarat că este nevinovat. La câteva ore de la începerea urmăririi penale, Lucian Onea și-a dat demisia
Există informaţii potrivit cărora asupra procurorului de caz, care urmează să-l puă sub acuzare şi pe Mircea Negulescu, sunt exercitate presiuni să renunţe la dosar. Oficial, dosarul “se cere” a fi conexat cu altele care îi vizează pe aceiaşi procurori de la DNA Ploieşti.