Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum îți afectează sănătatea orală întregul organism

Cum îți afectează sănătatea orală întregul organism

Oricât de surprinzător ți s-ar părea, menținerea sănătății orale este deosebit de importantă pentru sănătatea întregului organism.

Atunci când ne referim la o cavitate orală sănătoasă, nu ne rezumăm doar la a avea dinți sănătoși, ci la toate structurile anatomice ale gurii: gingii, oase, ligamente, mușchi, glande sau nervi.

În caz contrar, o dantură nesănătoasă poate avea un impact major asupra sănătății generale a organismului, a calității vieții și, nu în ultimul rând, costuri financiare mai ridicate, în cazul în care afecțiunile danturii nu sunt prevenite sau rezolvate încă de la apariția lor. 

Ce legătură este este între sănătatea orală și cea a întregului organism

Potrivit unui raport realizat de Healthy People 2020, sănătatea orală reprezintă unul dintre cei 10 indicatori principali ai sănătății, împreună cu alți indicatori, precum accesul la sănătate, nutriție, cancer, HIV și boli de inimă. 

O sănătate orală corespunzătoare nu numai că îndeplinește și un rol funcțional (cum ar fi vorbitul, zâmbitul, mirosul sau masticația), ci are și un rol extrem de important în comunicare, relațiile interumane și prosperitatea financiară. 

În schimb, o sănătate dentară precară poate avea consecințe grave, cum ar fi apariția unor afecțiuni dureroase, invalidante și costisitoare. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele cu venituri mici, din zonele rurale, cu acces limitat la servicii medicale de calitate. 

Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, unul din 5 adulți declară că dinții lor se află într-o stare precară, iar una din 3 persoane întâmpină dificultăți în a-și găsi un loc de muncă din cauza aspectului inestetic al danturii. 

Cum să ai grijă de sănătatea dentară

Există mai mulți factori determinanți care ne influențează sănătatea orală, cum ar fi alimentația și igiena orală. De exemplu, cariile dentare reprezintă cea mai frecventă boală cronică a copilăriei, dar care poate fi prevenită cu ușurință prin obiceiuri alimentare sănătoase și respectarea unei bune igiene a cavității orale. 

În caz contrar, dacă nu respectăm aceste obiceiuri sănătoase minime, adică periajul dentar zilnic, dimineața și seara, timp ce cel puțin 2 minute și evitarea consumului unor alimente și băuturi bogate în zahăr și acizi, placa bacteriană se va acumula în exces pe dinți, acesta fiind mediul propice dezvoltării cariilor, gingivitei sau altor boli cronice ale gingiilor.
Toate acestea pot pune în pericol sănătatea dinților și a gingiilor, inclusiv pe cea a întregului organism. 

Deși în prezent există metode inovatoare de a trata cariile cu ajutorul unui tratament carii cu laser, prevenția a reprezentat dintotdeauna cea mai bună soluție. Dacă te confrunți cu lipsa dinților, cel mai probabil ai citit și aproape totul despre implantul dentar. Experții spun că este singura soluție de tratament care înlocuiește unul sau mai mulți dinți lipsă și care redă aproape în totalitate funcționalitatea și estetica zâmbetului. 

Ce boli pot fi cauzate de o stare de sănătate proastă

Starea dinților, a gingiilor și a limbii sunt vitale atunci când vine vorba de sănătatea întregii cavități orale. Cu toate acestea, dacă ne uităm la anatomia întregii cavități bucale, trebuie să știi că sănătatea gingiilor are cel mai mare impact asupra sănătății întregului organism. 

Iată câteva exemple de boli care se află în strânsă legătură cu sănătatea gingiilor:

 

  • Boli de inimă - bacteriile rezultate în urma inflamării gingiilor pot pătrunde în sânge și ajunge în arterele inimii, ducând la afecțiuni precum ateroscleroză și endocardită;
  • Demență - bacteriile provocate de gingivită pot pătrunde în creier prin canalele nervoase sau fluxul sanguin, ceea ce poate duce la boala Alzheimer;
  • Infecții respiratorii - inhalarea bacteriilor produse de dinții și gingiile infectate pentru o lungă perioadă de timp poate duce, în cele din urmă, la infecții pulmonare, precum și la pneumonie.

Ce boli pot afecta sănătatea orală

S-a obervat că, în unele cazuri, prezența anumitor boli cronice crește riscul de apariție a bolilor gingivale și viceversa. Este, practic, un cerc vicios. 

Deși nu se poate înțelege încă pe deplin dacă există o legătură clară între bolile cronice și cele gingivale, s-a constatat că unele boli îți pot afecta sănătatea orală:

  • Diabetul - deoarece boala face organismul mult mai vulnerabil în fața infecțiilor, gingivita pare să fie mai frecventă și mai severă în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet. De asemenea, studiile arată că pacienților care suferă de boli ale gingiilor (de exemplu, gingivită sau boala parodontală) le este mai greu să-și controleze nivelul de zahăr din sânge;

 

  • HIV/SIDA - problemele bucale, cum ar fi leziunile dureroase ale mucoasei, sunt mai frecvente în rândul persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA;
  • Osteoporoza - s-a constatat că pacienții diagnosticați cu osteoporoză sunt cu 86% mai susceptibili de a dezvolta boala parodontală care, în timp, duce la pierderea dinților;
  • Boala Alzheimer - în cazul persoanelor care suferă de această maladie, s-a constatat o înrăutățire a sănătății orale pe măsură ce boala Alzheimer a progresat. 

Sursa foto: Pixabay 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri