Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar diminețile sunt acoperite de ceață densă. Așadar, de ce să nu faci câteva schimbări care te vor ajuta să depășești cu optimism această perioadă? Sezonul rece aduce cu el și tulburările afective sezoniere, așa că, dacă treci prin stări depresive sau anxioase în timpul iernii, trebuie să ai grijă de stările tale de zi cu zi. Lipsa soarelui, căldura și ieșirile în natură nu pot fi înlocuite atât de ușor, dar poți să-ți transformi locuința într-un sanctuar. Iată câteva sugestii care te vor ajuta să amenajezi spațiile de relaxare:

Înconjoară-te de lumină

Dacă vrei să amenajezi un spațiu de lectură, vei avea nevoie de un colț cu lumină naturală pe timpul zilei, de preferat lângă un geam. În acest loc poți amplasa un fotoliu confortabil, poți așeza plante de cameră pe pervaz și câteva rafturi pe care să depozitezi cărțile care așteaptă să fie citite. Pentru că lumina naturală dispare devreme în zilele de iarnă, vei avea nevoie de corpuri de iluminat care să accentueze senzația de confort, dar și care să te ajute la citit. Sursa principală de lumină pe care trebuie să o ai în locuință este un candelabru sau o lustră, iar lampadarele, veiozele și lămpile de citit pot fi instalate pentru a crea atmosfera potrivită. Optează pentru lampadare înalte, care pot fi așezate lângă fotoliu, aplice pentru a crea un aer romantic și călduros în casă, dar și lumini indirecte, precum benzile LED. Luminile indirecte pot fi instalate sub polițele sau rafturile cu cărți, pentru un efect subtil. Amenajează spațiile de relaxare folosind tehnica de layering a luminilor. Aceasta se referă la combinarea mai multor tipuri de lumină și la crearea unor straturi care amplifică senzația de confort dintr-o cameră. Lumina de lucru, cea ambientale și lumina de accent nu trebuie folosite separat, doar în funcție de ceea ce faci în casă, ci și într-o combinație care poate transforma întreaga cameră. Pe timp de iarnă vei avea nevoie de un spațiu de relaxare extins, pentru a te bucura de timpul petrecut acasă, indiferent că muncești sau vizionezi un film.

Folosește aromaterapia

Spațiile de relaxare pot fi folosite pentru meditație în momentele în care vrei să te bucuri de liniște după muncă. De asemenea, dacă lucrezi de acasă, este recomandat să te bucuri de avantajul de a munci din confortul locuinței tale și să profiți de modalitățile prin care te poți relaxa. Productivitatea nu înseamnă stres, iar oboseala pe care o acumulezi prin prea multă muncă se poate transforma în burnout. Mai mult decât atât, dacă muncești de acasă, poți fi tentat să lucrezi peste program de prea multe ori și să încalci limita dintre viața profesională și cea personală. Aromoterapia te poate ajuta să depășești momentele stresante din zi. Ia o pauză pe canapea și folosește difuzoare cu uleiuri esențiale, precum cel de lavandă sau mentă. Poți decora colțul tău de liniște cu plante sau flori, lumânări, perne moi și pufoase. Spațiul de relaxare trebuie să-ți activeze simțurile și să te facă să fii cât mai confortabil, înconjurat de elementele care îți aduc bucurie.

 

Bucură-te de muzică

Nu poți vorbi despre relaxare fără a implica muzica. Spațiile dedicate relaxării trebuie să îți ofere acces la melodiile preferate pe care le asculți când vrei să te concentrezi la ceea ce te liniștește. Fie că este vorba de muzică clasică, R&B sau soft rock, orice stil poate calma spiritele atunci când ai nevoie. Include boxe wireless în zona pe care te concentrezi sau instalează un sistem audio încastrat în tavan. În funcție de locuință și nevoile tale, poți păstra un aer minimalist cu ajutorul unor boxe de dimensiuni mai mici, dar puternice sau cu cele care sunt create special pentru a se integra într-un stil contemporan. Boxele wireless te vor ajuta și să te bucuri de sunete ale naturii din înregistrări de pe Youtube atunci când vrei să te concentrezi pe muncă, dar și să simți că te afli în mijlocul unei păduri sau pe balconul unei cabane.

 

Spațiile de relaxare te încurajează să-ți aduni gândurile în fiecare zi și să te bucuri de timpul petrecut alături de familie, într-o locuință care te inspiră. Nu trebuie să faci schimbări drastice sau să dobori pereți pentru a da formă acestui plan, ci doar să te lași condus de ceea ce îți oferă fericire.

 

Sursă foto: pexels.com

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri