Atmosfera magică nu trebuie să lipsească, iar dacă sunteți în căutarea unor idei inedite pentru masa de Crăciun, vă propunem o incursiune culinară în jurul lumii. De la delicatese europene, la arome exotice, descoperiți 10 meniuri festive care vă vor inspira să adăugați un strop de diversitate și savoare sărbătorilor!
Crăciunul este sărbătoarea bucuriei, a reîntâlnirilor și, desigur, a unui festin culinar de care se bucură întreaga familie reunită. Cum deja știți că ne place să explorăm, vă invităm la o expediție culinară în jurul lumii, să aflăm care sunt meniurile de Crăciun din diferite colțuri ale planetei. Sunt perfecte pentru a adăuga un strop de diversitate și inspirație mesei voastre de sărbătoare, transmite cumvaplace.ro!
1. Italia – Festivitatea fructelor de mare
Italienii din sud și mulți dintre cei mutați peste Ocean adoră să sărbătorească cu „Festa dei Sette Pesci” (Sărbătoarea celor Șapte Pești). Acest meniu include preparate din pește, calamar, scoici și homar, toate acompaniate de paste proaspete și vin alb.
2. Franța – Eleganță cu foie gras și Buche de Noël
Un meniu de Crăciun franțuzesc include foie gras, friptură de rață sau curcan umplut, servite alături de legume proaspete. Desertul emblematic este Buche de Noël, un rulou de ciocolată delicios, care aduce cu o buturugă.
3. Statele Unite – Tradițional cu curcan și plăcinte
Americanii optează pentru un meniu similar cu cel de Ziua Recunoștinței: curcan la cuptor, piure de cartofi, sos de merișoare și plăcintă de dovleac sau măr.
4. Germania – Festinul cu würst și Stollen
În Germania, meniul de Crăciun include cârnați, friptură de gâscă și varză roșie. La desert, celebrul Stollen, un cozonac foarte dens cu fructe confiate, este nelipsit.
5. Marea Britanie – Clasic cu budincă și curcan
Britanicii se bucură de curcan umplut, legume și budinca de Crăciun, un desert dens și aromat, preparat cu multe luni înainte. Este acest fruitcake, pe care îl aromatizează serios cu brandy.
6. Polonia – Delicii de post la Vigilia
În seara de Ajun, polonezii pregătesc un meniu fără carne, pentru că încă este zi de post, incluzând pierogi (colțunași, asemănători colțunașilor cu vișine), ciorbă de sfeclă și pește. Prăjiturile cu mac adaugă dulceață mesei festive.
Iată și o rețetă de ruladă cu mac, stafide și portocală confiată
Aveți nevoie de:
Pentru aluat:
- 210 g făină + extra pentru masa de lucru
- 4 g drojdie uscată instant (vezi în tabel echivalentul în drojdie proaspătă)
- 70 ml lapte călduț
- 3 linguri de zahăr
- 2 gălbenușuri, la temperatura camerei
- 60 g unt topit
- 1 linguriță rasă de extract de vanilie
- sare
Pentru umplutura de mac. Amestecul de semințe de mac poate fi preparat în avans și odată răcit, refrigerat (peste noapte). Scoateți din frigider cu 30 de minute înainte de a face desertul.
- 120 g semințe de mac
- 1 lingură de unt
- 2 linguri de miere
- 3 linguri de zahăr
- 50 g stafide
- 40 g coajă de portocală confiată (sau coajă rasă de citrice)
- 1 linguriță de esență de migdale
- coaja de la o portocală bio (cu coajă netratată)
- 2 linguri de migdale/alune/nuci măcinate (sau de făină de migdale/alune/nuci)
- 1 albuș, la temperatura camerei
Cum o faceți:
- Începeți prin a face aluatul. Într-un castron mare adăugați laptele, zahărul, praful de sare și drojdia și amestecați bine (folosind o lingură de lemn sau de silicon). Adăugați gălbenușurile, extractul de vanilie și untul topit amestecând tot timpul până se omogenizează bine.
- Adaugăți treptat făină amestecând până ce aluatul începe sa se formeze (va fi destul de moale).
- Puneți aluatul pe o suprafață ușor făinată și frământați aproximativ 5 minute până devine neted și lucios (aluatul nu trebuie să se simtă uscat, dar nici să nu se lipească de degete – dacă e nevoie, se adaugă aproximativ 1 linguriță de făină, nu mai mult. Aluatul trebuie să fie moale la atingere). Lăsați să crească, la loc cald, aproximativ 2 ore până când își dublează volumul.
- Între timp faceți umplutura cu semințe de mac. Puneți macul într-o cratiță, se adaugă o cantitate generoasa de apă, se acoperă și se aduce la fiert. Reduceți focul și fierbeți timp de 40 de minute, amestecând des. Luați de pe foc, scurgeți și clătiți semințele de mac într-o sită cu ochiuri fine sub apă rece. Scurgeți cât de bine puteți.
- Puneți semințele de mac într-un blender și procesați timp de aproximativ 10 minute oprindu-se și răzuind frecvent părțile laterale ale bolului. Semințele de mac ar trebui să devină puțin lipicioase.
- Într-o cratiță se topește untul, se adaugă mierea, zahărul, semințele de mac, stafidele, coaja de portocală, extractul de migdale și se fierbe la foc mic/mediu timp de 10 minute amestecând des. Se lasă deoparte să se răcească complet. Odată ce s-a răcit, amestecați migdalele măcinate (sau făina de migdale) și încorporați albușul bătut bine cu furculița.
- Întindeți aluatul pe masa pudrată cu făină. Se rulează într-un dreptunghi de cca. 4-5 mm grosime (aprox. 25 x 33 cm) și ungeți cu putin albuș (nu folosiți tot albușul).
- Acoperiți mijlocul aluatului cu umplutura de mac și rulați.
- Înfășurați ruloul lejer în hârtie de copt de două ori. Nu strângeți capetele.
- Lăsați ruloul la crescut 45 de minute. Între timp, preîncălziți cuptorul la 170 C (căldură sus-jos) sau 160 C cu ventilație.
- Coaceți rulada cu mac aproximativ 45 de minute. Scoateți din cuptor, lăsați deoparte 5 minute apoi puneți împreună cu hârtie deasupra unui grătar pentru a se răci complet, abia apoi îndepărtați hârtia.
- Pentru a face glazura, amestecați 4 linguri de zahăr pudră cu 1 lingură de suc de lămâie până se omogenizează și turnați peste prăjitură. Deasupra se presara niste coaja de portocala confiata sau coajă de portocală. Se lasă să se întarească înainte de a taia și servi rulada cu mac, stafide și portocală confiată.
Sugestie
Puteți congelați această ruladă cu semințe de mac (fără glazură) într-un recipient ermetic timp de până la 3 luni. Se dezgheață în frigider peste noapte și se decorează cu glazura cu cel putin 30 de minute înainte de servire.
7. Suedia – Smörgåsbord de sărbătoare
Masa suedeză de Crăciun este un adevărat festin, cu hering murat, șuncă prăjită, cartofi gratinați și prăjituri de ghimbir.
8. Mexic – aromele tamales și ponche
Mexicanii își încântă oaspeții cu tamales (aluat de porumb umplut și copt în foi de porumb) și ponche, un punch cald cu fructe și condimente.
9. Japonia – KFC și tort cu fructe
Un Crăciun modern în Japonia înseamnă pui prăjit de la KFC și torturi spumoase cu frișcă și căpșuni, preferate de familii. Asta pentru că japonezii nu au tradiții de Crăciun, cultura lor nefiind una creștină.
10. Australia – Grătar la Soare
În emisfera sudică, Crăciunul înseamnă căldură și grătare. Fructele de mare, salatele și Pavlova sunt vedetele mesei.