România stă mai prost decât ţările vecine la atragerea de investiţii străine, deşi are nevoie de investiţii masive pentru dezvoltare, a declarat Costin Borc, viceprim-ministru şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, la un forum despre dezvoltarea teritorială.
Da, numai că pentru a veni investiţii e nevoie să existe germeni de creştere. Structurile locale ar trebui să se asocieze cu cine doresc ca să devină atractive pentru investitori. Iniţiative de acest fel sunt susţinute de autonomia locală, dar cu condiţia ca entităţile asociate să nu pretindă mai mulţi bani de la buget. Fiindcă vin investiţii, flux care e necesar să producă. Deci se poate invoca principiul să li se aloce mai puţin de la buget, dar după o perioadă de graţie de 5 ani.
Şi, din câte se ştie, se discută de multă vreme de regionalizare. Iată însă cum se pot face paşi concreţi, cu ajutorul unor asocieri pe criterii de eficienţă, a acordării unor facilităţi fiscale pentru investitori, fără mărirea cheltuielilor bugetare.
Într-o asemenea situaţie nu contează mărimea localităţilor care să se asocieze. Pot fi patru comune ce fac acest lucru. Nu e musai să fii oraş, ca să devii punct de excelenţă, deoarece nu categorisirea dată de un birocrat contează, ci ceea ce poţi să faci.
Iar pe baza evidenţierii germenilor, Guvernul va şti cum să canalizeze fondurile europene. Pentru că ceea ce lipseşte în prezent e cum să fie distribuite pe criterii de piaţă. Şi nu doar atât, se pot stabili proiectele care să fie nominalizate pentru planurile UE, cum ar fi cel al lui Juncker.
Un ultim punct, foarte important, e că astfel politicienii n-ar mai fi interesaţi să vâneze bani de la buget cu care să întreţină corupţia, ci să găsească soluţii de a atrage investitori. Clasa politică ar deveni din demagogă şi redistribuţionistă, tehnocrată.