Jurnalul.ro Ştiri Social Cum pregătești mașina pentru drum

Cum pregătești mașina pentru drum

Dacă vrei să faci o plimbare cu mașina în afara orașului sau să pleci în concediu trebuie să verifici înainte mai multe lucruri care te vor ajuta să circuli în siguranță și să eviți astfel eventualele incidente neplăcute care îți vor strica vacanța.

În primul rând ai grijă la anvelope. Acestea trebuie să  fie adaptate temperaturilor de afară, așa încât echipează-ți mașina în funcție de anotimp. Nu folosi în vara cauciucurile de iarnă pentru că se pot toci mai repede decât te aștepți și când va veni timpul rece vei constata  că nu le mai poți folosi. Totodată, fii atent și la uzura lor. Atunci când gradul de uzură ajunge la 50%, încep să  nu mai fie la fel de aderente la carosabil. Desigur, nu uita de roata de rezervă. Oricât de sigur ești de anvelope, chiar dacă ai unele noi, trebuie să ai în portbagaj și una de rezervă.

Verifică presiunea acestora și adapteaz-o la sarcină, adică ține cont dacă mașina este încărcată cu pasageri și bagaje, cât de lung este drumul, dacă ai cu tine și o rulotă. Dacă nu știi exact ce presupune acest lucru, întreabă angajații de la service, aceștia sigur vor ști ce să facă.

Știi ce valve folosești ? Dacă sunt din cauciuc ori electronice ? În orice caz, diferența dintre ele constă în faptul că cele din cauciuc se vor deteriora în timp și va duce la pierderea presiunii în anvelope. În schimb valva electronică este mai rezistentă.

 

Ce să verifici

Dacă am terminat cu anvelopele, să trecem la uleiul de motor. Nivelul acestuia trebuie verificat la rece și pe o suprafață plană pentru a obține rezultatul corect pe tija de nivel. În ceea ce privește lichidul de parbriz, este bine să ai în porbagaj și un bidon pentru a suplimenta cantitatea dacă este necesar. Când mergi cu parbrizul murdar îți va scade vizibilitatea și vei obosi mai repede. Verifică starea ștergătoarelor. Cauciucul acestora se uzează destul de repede. Asigură-te că funcționează semnalizatoarele, faza lungă și scurtă, luminile de frână. Spală geamurile mașinii și farurile și nu supraîncărca autovehiculul.

Păstrează în portbagaj un kit de siguranță. Acesta trebuie să conțină triunghi reflectorizant, vestă galbenă, stingător, trusă de prim ajutor.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri