Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum s-a răzbunat Ludovic Orban pe Alina Gorghiu

Cum s-a răzbunat Ludovic Orban pe Alina Gorghiu

de Marius Gîrlașiu    |   

Foştii preşedinţi ai PNL, aflaţi în funcţie la data fuziunii din 2014 şi ulte­rior acesteia, vor face parte din condu­cerea partidului, cu drept de opinie și de vot în Biroul Executiv, au decis libe­ralii, în weekend, la Poiana Braşov. Această prevedere se va aplica doar foştilor lideri care au fost aleşi de Congres sau Convenţie, ceea ce înseam­nă că Alina Gorghiu nu va reveni în fruntea PNL. În schimb, Vasile Blaga s-ar putea întoarce la butoane dacă va scăpa de problemele penale.

Consiliul Naţional al PNL a adoptat, în weekend, mai multe modificări la Statutul partidului, cea mai importantă măsură fiind aceea că foştii preşedinţi ai PNL şi PDL, care sunt încă membri ai noii formaţiuni vor face parte din conducerea acesteia, ca membri de drept în Biroul Executiv. Această prevedere îi vizează doar pe liderii care se aflau în funcţie la data fuziunii din 2014 şi după aceasta şi care au fost aleşi prin vot de către forurile statutare (Congres sau Convenţie). Restricţiile impuse o elimină pe Alina Gorghiu dintre beneficiari. În decembrie 2014, fosta şefă a liberalilor a fost votată preşedinte interimar în Biroul Politic al fostului PNL, deci nu a fost aleasă într-un Congres. La acea vreme, Gorghiu (susţinută de Klaus Iohannis) l-a învins pe actualul lider, Ludovic Orban, scor final 48 la 26. Cel care a scos-o din cărţi pe fosta şefă a liberalilor a fost senatorul PNL Iulian Dumitrescu, cel care i-a luat faţa Alinei Gorghiu în lupta pentru şefia grupului din Senat, la începutul sesiunii de toamnă. Dumitrescu a venit cu ideea ca modifi­carea de Statut să se aplice doar foştilor preşedinți aleşi de Congres/Convenţie, prin votul delegaţilor. Dacă Gorghiu va rămâne în afara sferei de influenţă în partid, noua prevedere l-ar putea ajuta pe Vasile Blaga să revină la butoane. Deocamdată, Blaga este suspendat din partid, fiind judecat într-un proces privind finanţarea ilegală a campa­niei electorale din anul 2009. Buldogul era liderul fostului PDL în vara lui 2014, când cele două partide au fuzionat. Drept urmare, Blaga a devenit atunci copreşedinte al noului PNL, alături de Alina Gorghiu. În iulie 2014, la momentul fuziunii, preşedintele liberalilor era actualul şef al statului, Klaus Iohannis. Preşedintele României nu poate face parte din conducerea PNL, întrucât nu poate fi membru de partid. Iohannis s-ar putea întoarce în fruntea liberalilor abia în 2019, în caz că va pierde alegerile prezidenţiale din acel an. Nici Crin Antonescu nu va intra în Biroul Executiv al PNL. Fostul lider liberal a demisionat din fruntea PNL în luna mai 2014, cu două luni înainte de Congresul care a bătut în cuie fuziunea cu PDL. Raluca Turcan, care a devenit preşedinte interimar al PNL, după alegerile parlamentare din 2016, este prim-vicepreşedinte al partidului, după Congres.

 

Învinsul Buşoi, premiu de consolare

Din conducerea PNL va face parte, începând din weekend, şi europarlamen­tarul Cristian Buşoi. La propunerea lui Ludovic Orban, învinsul de la Congres a fost ales vicepreşedinte al PNL pe domeniul sănătate, muncă, familie şi protecţie socială. Postul ocupat de Buşoi era singurul neacoperit după Congresul din vară. „Nu aceasta era funcţia pe care am vizat-o, dar totdeauna m-am gândit şi mă gândesc la unitatea PNL”, a spus Buşoi după numire. El a devenit vice­preşedinte cu 323 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 13 anulate. „Vrem să dăm un semnal de unire a tuturor forţelor PNL”, a explicat Orban propunerea făcută fostului său adversar. Alte modificări adoptate la Statut prevăd că preşe­dintele Ligii aleşilor locali va fi membru al Biroului Executiv, iar un membru al partidului poate cumula cel mult două funcţii alese de conducere, dar nu la acelaşi nivel. „Aleşii locali ai partidului pot candida la funcţii de conducere în partid numai în circumscripţia electorală unde au fost aleşi la nivel naţional”, se mai arată în Statutul modificat. În plus, la nivelul filialelor din teritoriu nu se vor mai angaja cheltuieli care să depăşească bugetul existent în casieria filialei sau în conturile bancare ale acesteia, iar pentru cheltuielile ce depăşesc suma de 10.000 de lei, organizaţiile din ţară vor avea nevoie de aviz de la centru. Modificarea Statutului PNL a fost votată cu majoritate de voturi, 12 împotrivă şi două abţineri.

 

Depun moţiune de cenzură. Liberalii curtează UDMR

Ludovic Orban a anunţat că PNL pregă­teşte o moţiune de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE, însă actul politic va fi depus doar atunci când va avea cele mai mari şanse să treacă. „În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură, vă spun cu sigu­ranţă că o vom depune în această sesiune parlamentară, în momentul în care ne va permite cea mai mare şansă de a putea trece”, a asigurat liderul PNL. Orban a mai spus că UDMR poate deveni aliatul libera­lilor dacă rupe protocolul de colaborare cu PSD. „Primul lucru, trebuie să înceteze protocolul de colaborare parlamentară cu PSD şi dacă încetează, cu siguranţă, dacă identificăm puncte comune, vom discuta cu ei”, a asigurat acesta. De asemenea, Orban a mai precizat că există discuţii cu anumiţi parlamentari din ALDE pentru trecerea unei moţiuni de cenzură care să răstoarne Guvernul Tudose.

 

De când este la putere PSD a suferit o metamorfoză totală. Astăzi le vedeţi adevărata faţă, ei sunt comunişti, nu sunt socialişti. Avem de-a face cu o bandă de hoţi, de incompetenţi, ţepari, oameni certaţi cu bunul-simţ, certaţi cu legea, care nu înţeleg democraţia. Ludovic Orban, preşedinte PNL

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri