Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să pregăteşti dormitorul pentru un somn dulce

Cum să pregăteşti dormitorul pentru un somn dulce

de Florin Condurateanu    |   

Mi-am permis o metaforă, “somnul e un fel de antrenament pentru moarte”, dar medicii m-au mustrat pentru inventarea acestei comparaţii, ei au făcut corectura cum că “somnul este un antrenament pentru viaţă”. Ştiinţa a arătat că în timpul somnului au loc ordonări ale informaţiilor în creier, neuronii se repauzează, pe rând organele au perioade de turaţie mai redusă pentru relaxare. Pentru un somn odihnitor  sunt necesare unele măsuri simple, de igienă a somnului.

 

Nu este o fandoseala indicaţia repetată a medicilor de a nu te culca imediat ce ai mâncat seara. Acea plimbare de seară, timp de o jumătate de oră, chiar în jurul blocului, scoţând căţelul afară face bine din toate punctele de vedere. Şi pentru inimă şi vase şi pentru tensiunea arterială şi pentru domolirea stresului de peste zi. Cu atât mai mult amânarea aşezării în pat  după ultima lingură cu ciorbă de la cină se impune pentru cei cu reflux gastro esofagian. Adică cei care au prea relaxat sfincterul esofagului inferior şi mâncarea porneşte pe contrasens din stomac, revenind în esofag până în gură. Cei cu reflux trebuie să se culce cu capul şi trunchiul mai sus, ridicate pe mai multe perne pentru a frâna reîntoarcerea mâncării din stomac. Camera de somn trebuie bine aerisită înainte de culcare. Şi pentru alergici este obligatoriu ca dormitorul să nu aibă covoare stufoase, nici mochete, căci acolo îşi fac culcuş acarienii, acei păianjeni minusculi, care declanşează crizele de astm. În dormitor e bine să fie parchet fără nici o acoperire sau linoleum. În camera de somn nu e bine să existe nici vrafuri de cărţi, despre biblioteci nici vorbă. Şi între filele cărţilor se ascund acarienii aducători de alergii şi astm alergic. Psihiatrii susţin că pentru un somn odihnitor trebuie respectat reflexul vechi cum că patul este mai ales locul somnului. Şi nu al altor activităţi. Tocmai de aceea nu e indicat să se înveţe în pat, să se copieze cursuri, să se urmărească programele TV. Pentru un somn destins sunt de evitat filmele cu crime, cu violenţe înainte de adormire.O greşeală fac şi cei care se vaită de dureri de spate. Ei urmează sfatul unor nepricepuţi, care îi îndeamnă să doarmă pe o scândură, scândura de călcat sau chiar să-şi facă somnul pe o uşă aşezată peste saltea. Cei nu necazuri la coloana vertebrală nu trebuie să-şi pună pe pat saltele foarte moi, pufoase, în care să se afunde. Sunt recomandate saltelele mai tari, dar nici ca lemnul.

 

Au dreptate cei care spun că somnul din zorii zilei, cel de dimineaţă este cel mai dulce somn. În orele de îngemănare între noapte şi zi se adună mai mult reprizele de somn rapid, de somn cu mişcări ale pupilelor. În aceste scurte perioade de somn rapid, de 10 minute fiecare, se visează şi este constatat că visele din zori sunt ţinute minte şi povestite după trezire.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri