Folosește filtre pentru apă
Cea mai bună modalitate prin care te poți asigura că bei un lichid curat, fără niciun fel de substanțe periculoase, este să folosești un sistem de filtrare. Echipamentele special concepute pentru eliminarea impurităților, sedimentelor și a altor reziduuri au o eficiență dovedită și susțin sănătatea. Pe piață există o mulțime de dispozitive – filtre ceramice, filtre cu osmoză inversă, filtre cu nanofiltrare sau cu ultrafiltrare, precum și filtre pentru apă cu bacterii, produse special pentru eliminarea bacteriilor patogene, protozoarelor și virusurilor.
Prin procesul de filtrare sunt înlăturate substanțele dăunătoare, chiar și gustul sau mirosul neplăcut al apei, fiind păstrate în același timp toate minerale benefice. Filtrele au rolul de a purifica lichidul și, în funcție de model, de a-l deduriza ca să fie cu adevărat sigur pentru consum.
Testează calitatea apei
Dacă ți se pare că apa de la robinet are un gust ori un miros ciudat sau chiar o culoare nepotrivită, realizează câteva teste pentru a-i determina calitate. Poți folosi un kit de analiză a apei la domiciliu, care să includă teste pentru pH, alcalinitate, nitrați, nitriți, duritate, clor, fier, plumb, fluor, cupru sau multe altele. De altfel, ai posibilitatea să achiziționezi mai multe tipuri de teste pentru diferiți contaminanți.
În cazul în care îți dorești să faci analize mai detaliate ale lichidului pe care îl consumi, poți apela și la o firmă specializată. De regulă, pentru apa din rețeaua publică sunt efectuate teste periodic și le poți solicita furnizorului, însă, dacă folosești apă din fântâna proprie, trebuie să realizezi frecvent analize ca să stabilești calitatea apei.
Fierbe apa înainte să o consumi
Aceasta este cea mai veche metodă de purificare a apei și încă se folosește și în zilele noastre în întreaga lume. Dacă se realizează corect, fierberea lichidului esențial vieții reprezintă una dintre cele mai sigure modalități de a elimina organismele dăunătoare. În general, apa ar trebui adusă la punctul de fierbere, iar apoi lăsată să clocotească pentru 1-2 minute. Ulterior, se lasă la răcit cel puțin 20 de minute, iar după acest proces este sigură pentru consum.
Tratează apa cu substanțe chimice
Cea mai comună metodă de purificare chimică pentru tratarea apei o reprezintă clorarea sau folosirea hipocloritului de sodiu. Adăugarea clorului în apa de băut a început în anii 1800 și s-a transformat într-un standard pentru tratarea lichidului în 1904. Acesta este foarte oxidant, elimină microbii și are un efect letal asupra celulelor vii. Clorul este un bun dezinfectant, doar că întregul proces trebuie realizat cu grijă și fără depășirea limitei legale de 0,5 mg/L pentru că, în caz contrar, apa riscă să-și piardă caracterul potabil. Totodată, există și alte substanțe chimice utilizate în purificarea apei, cum ar fi argintul și iodul.
Organismul uman este compus în proporție de 70% din apă, iar corpul elimină zilnic, în mod natural, aproape 2,5 litri de apă. Asta înseamnă că trebuie să asimilăm în fiecare zi o cantitate similară de lichid pur și sigur, ca să prevenim deshidratarea și să facilităm dezvoltarea celulară.