Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să-ți gestionezi mai eficient banii, astfel încât să poți economisi lunar

Cum să-ți gestionezi mai eficient banii, astfel încât să poți economisi lunar

În ultima perioadă prețurile au crescut față de ultimii ani, iar gestionarea banilor devine din ce în ce mai dificilă pentru mulți. Cu toate acestea, există câteva măsuri pe care le putem lua ca să ne gestionăm mai bine finanțele în condițiile actuale, dar și să punem bani deoparte pentru un viitor financiar cât mai stabil. Dacă ești și tu interesat de ce poți face, descoperă în continuarea acestui articol.

1.Refinanțează-ți creditele

Una dintre cele mai populare soluții la care poți să apelezi și tu dacă îți dorești o relație mai bună cu banii este refinanțarea creditelor pe care le ai. Indiferent că vorbim despre refinantare credit nevoi personale sau refinanțarea unui credit ipotecar, această soluție te poate ajuta să-ți reduci cheltuielile aferente împrumutului.

 

Mai exact, prin refinanțare, contractezi un alt împrumut, la o dobândă mai avantajoasă, pe care să îl folosești pentru a-ți rambursa anticipat creditul actual. Astfel, vei rămâne în continuare cu un împrumut care, cel mai probabil, va presupune plata unei rate mai mici. Acest lucru îți permite să pui bani deoparte pentru obiectivele tale, indiferent care ar fi ele.

 

Totuși, ține cont că refinanțarea creditului nu este o opțiune potrivită pentru toată lumea. Așadar, înainte de a decide, analizează ofertele de pe piață, rata creditului actual și perioada rămasă de plată și vezi dacă economiile pe care le-ai obține prin refinanțare, fac ca această schimbare să merite.

2.Stabilește un buget lunar de cheltuieli

Un alt lucru pe care îl poți face este stabilirea unui buget lunar de cheltuieli. Ce înseamnă mai exact acest lucru? Ei bine, primul pas în realizarea unui buget lunar este să pleci de la veniturile tale. Dacă mai obții și altele în afară de salariu, nu uita să le iei în considerare aici.

 

Mai apoi, generează-ți un extras de cont și verifică toate categoriile de cheltuieli pe care le-ai avut în ultimele 6 luni. Stabilește câte dintre acestea sunt cheltuieli esențiale, cum ar fi plata ratei și a utilităților, și câte sunt cheltuieli variabile care pot fi ajustate. Dacă observi că procentul total de cheltuieli se apropie de valoarea totală a veniturilor, atunci poate fi momentul să începi să adopți câteva obiceiuri financiare sănătoase.

 

De exemplu, poți să începi să gătești mai mult acasă, în așa fel încât să nu cheltuiești mulți bani la restaurante. Poți să realizezi o listă de cumpărături pe care să o respecți de fiecare dată când mergi la supermarket sau chiar să renunți la unele cheltuieli care nu aduc valoare adăugată reală în viața ta. În acest mod, vei avea mai mulți bani disponibili pentru economii, iar îndeplinirea obiectivelor tale poate avea loc într-un timp mai scurt.

3.Alege cea mai bună metodă de economisire

Acum că știi cum să economisești lunar, un alt aspect la care este bine să te gândești este alegerea celei mai bune metode de economisire.

 

O idee pe care o poți lua în considerare aici este deschiderea unui cont de economii. Spre deosebire de depunerea banilor economisiți într-un cont curent, contul de economii îți oferă o anumită dobândă lunară, în funcție de banii pe care îi depui. Această dobândă se acumulează lună de lună în cont și, în momentul în care decizi că ai economisit destul, poți să retragi banii deja depuși plus dobânda acumulată. Și aici, înainte de a lua o decizie este bine să analizezi ofertele de pe piață și să alegi instituția financiară care îți oferă cel mai bun procent de dobândă pentru economiile tale.

 

În concluzie, gestionarea finanțelor personale nu este atât de dificilă dacă pui în aplicarea sfaturile din acest articol. Informează-te mai bine despre fiecare soluție și alege să pui în aplicare ceea ce se potrivește cel mai bine cu obiectivele financiare pe care le ai.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri