Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum să-ți menajezi coloana în somn

Cum să-ți menajezi coloana în somn

de Florin Condurateanu    |   

Când omul s-a ridicat în poziţie verticală, a devenit împăratul, şeful lumii. Dar după sute de mii de ani, în care s-a adaptat organismul la poziţia bipedă, în două zone această adaptare nu s-a finalizat, ci continuă: în regiunea coloanei vertebrale şi în sistemul de vase sanguine din creier.

 

În creier, sângele circulând în sus, împotriva gravitaţiei, la unii oameni apar deformări ale vaselor cerebrale, anevrismele, un fel de umflături în peretele vaselor ce se pot sparge, provocând hemoragii cerebrale. Marele neurochirurg academician profesor Leon Dănăilă a salvat mii şi mii de oameni cu anevrisme în creier, a izolat „găluşca” ivită pe vasul cerebral prin montarea de „agrafe”, de cleme, a umplut cu un material special aceste „băşici” pe vase, oprind irigarea lor cu sânge, deci obligând la veştejirea lor. Solicitări crescute au presat şi coloana vertebrală când omul a luat poziţia verticală. Se impune ca noi să menajăm pe cât putem coloana. Vulnerabile sunt regiunea lombară, şalele şi zona cervicală. Cei cu sciatică, cei cu hernie de disc sunt sfătuiţi de unii să doarmă pe ceva foarte tare. S-a ajuns ca unii suferinzi să-şi aşeze în pat, peste saltea, o uşă sau scândura de lemn de la masa de călcat cămăşi. Nici chiar aşa chin, să dormi pe o suprafaţă de lemn, nu se impune. Dar cei cu necazuri în zona lombară, la şale, e indicat să nu doarmă pe o saltea, pe un pat prea moale, pentru că nu e bine să se afunde în moliciunea exagerată a patului. Salteaua trebuie să ofere o suprafaţă ceva mai tare pentru aceşti suferinzi de şale, aşa se evită solicitarea în poziţia orizontală a vertebrelor şi discurilor coloanei. Un mod de a proteja coloana după trezirea din somn este şi ridicarea în mai mulţi timpi din pat. Forţăm coloana dacă ne ridicăm brusc. Mai întâi, omul trebuie să se rotească pe o parte şi să stea pe laterală câteva secunde. Apoi următoarea mişcare este ridicarea pe jumătate cu sprijinirea într-un cot. După alte câteva secunde e momentul să ajungem în şezut, să stăm câteva secunde aşezaţi în fund pe marginea patului. De-abia apoi putem să dobândim poziţia verticală, în două picioare. Această succesiune de mişcări protejează coloana de forţele însumate în cazul ridicării deodată din poziţia orizontală după somn. Şi încă o recomandare pentru menajarea coloanei: de jos nu se ridică nicio plasă, niciun bagaj, nicio greutate punând în lucrare doar coloana. Orice lucru se ridică din poziţia „pe vine”. Astfel, treci o parte din efort şi asupra muşchilor de la picioare, nu soliciţi doar coloana.

Pentru protejarea coloanei cervicale se indică ridicarea de pe scaun după o oră din faţa computerului sau a foilor de pe birou şi plimbarea 10 minute prin încăpere, plus nişte mişcări uşoare de rotire a capului, o masare delicată a cefei.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri