Cele mai recente estimări realizate de UNAIDS arată că numărul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA în România este de 19.000. La finalul anului 2021, în statisticile oficiale figurau 17.271 de români cu HIV/SIDA, dintre care aproximativ 5.500 provin din cohorta copiilor născuți în perioada 1988-1990 (32% din total cazuri în viață).
„În perioada 2007-2021, numărul de cazuri HIV/SIDA nou-diagnosticate a crescut în rândul tuturor grupurilor populaționale (total 11.175 cazuri noi, în medie 745 cazuri/an), creșteri importante înregistrându-se la nivelul grupurilor vulnerabile. Astfel, în această perioadă s-a înregistrat un număr de 6.909 cazuri noi HIV/SIDA cu transmitere heterosexuală, 1.837 cazuri în rândul CDI și 1.843 în rândul BSB”, se arată în proiectul de HG privind aprobarea Strategiei naționale pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2022 – 2030, propus de MS.
Factorii care au dus la aceste creșteri îngrijorătoare sunt: lipsa unui cadru strategic (ultima strategie la nivel național a acoperit perioada 2004-2007); diminuarea nivelului de colaborare între ministerele, instituțiile și organizațiile active în domeniul HIV/SIDA și retragerea donatorilor/finanțatorilor internaționali, ceea ce a dus la diminuarea drastică a fondurilor disponibile pentru implementarea intervențiilor de prevenire, în special pentru grupurile prioritare, notează MS.
Acces necondiționat la testare
Obiectivul general al Strategiei este „reducerea incidenței HIV/SIDA și asigurarea accesului la tratament și îngrijire HIV/SIDA”, potrivit documentului, astfel că acțiunile se vor concentra pe:
-
prevenirea transmiterii HIV în rândul grupurilor prioritare și al celor cu potențial crescut de infectare/transmitere;
-
garantarea accesului necondiționat și nediscriminatoriu al grupurilor prioritare la servicii de prevenire, testare, diagnostic, monitorizare virologică și imunologică, tratament și îngrijiri pentru HIV/SIDA, coinfecții și comorbidități;
-
asigurarea testării HIV gratuite a membrilor grupurilor prioritare, a gravidelor și a altor grupuri la risc, pentru un diagnostic timpuriu și acces imediat la tratament, astfel încât să se reducă riscul de transmitere secundară;
-
pachete esențiale de servicii eficiente;
-
intervenții privind prevenirea transmiterii materno-fetale (PMTCT);
-
creșterea complianței și aderenței la tratament, ca metodă de prevenire a transmiterii secundare;
-
contractarea ONG-urilor pentru implementarea acțiunilor care țintesc grupurile prioritare.
Asistent personal și indemnizație lunară
Pe lângă testare și asigurarea accesului universal la tratament antiretroviral (ARV), proiectul prevede pentru cei diagnosticați cu HIV/SIDA și acordarea unor „beneficii și servicii sociale cum ar fi:
- programe nutriționale (alocații zilnice de hrană/indemnizații lunare de hrană);
- drepturi conferite de gradul de handicap (asistent personal, indemnizație lunară etc.);
- accesul la servicii sociale – inclusiv servicii specializate pentru persoanele cu HIV/SIDA și consumatorii de droguri, în funcție de nevoi”, conform notei de fundamentare a proiectului.
Totodată, strategia vizează instituirea unui mecanism de finanțare a organizațiilor neguvernamentale implicate în implementarea Strategiei, precum și adaptarea cadrului legislativ pentru implementarea unor intervenții de tip „camera de consum”, autotestare, profilaxie preexpunere.
„Help-line” și sesiuni de consiliere în licee
Creșterea accesului tinerilor (cu vârste între 15-24 ani) la informații despre HIV/SIDA se regăsește, de asemenea, printre obiectivele strategiei, și implică: organizarea unor campanii naționale privind conștientizarea riscurilor de infectare, formarea unor cadre didactice și consilieri școlari pentru a face consiliere de grup și individuală în licee, precum și înființarea unei linii telefonice gratuite de tip „Help-line”.
Având în vedere numărul mare de cazuri noi HIV/SIDA cu transmitere heterosexuală înregistrate la nivelul populației generale, o atenție specială trebuie acordată adolescenților și tinerilor, subliniază inițiatorii. Cel mai des întâlnită cale de transmitere HIV și a infecțiilor cu transmitere sexuală în rândul acestora este sexul neprotejat.
26.171 cazuri cumulate de HIV/SIDA au fost înregistrate la nivel național, în perioada 1985 - 2021, conform unui raport al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Care sunt „grupurile prioritare”
Noua strategie a MS prevede o serie de acțiuni pentru fiecare dintre „grupurile prioritare”, care sunt:
● Bărbații care fac sex cu alți bărbați (BSB) – conform studiului European SIALON II, prevalența HIV/SIDA în acest grup este estimată la 18% (2014), însă prevalența autodeclarată este de doar 7% .
● Consumatorii de droguri injectabile (CDI) - prevalență estimată HIV/SIDA este de circa 30%.
● Persoanele care practică sexul comercial (PPSC) – în 2009, prevalența HIV/SIDA estimată la acest grup era de 1%, însă 33% dintre PPSC erau și consumatoare de droguri injectabile, „deci este de așteptat ca explozia infecției cu HIV ce a afectat CDI după 2009 să fi afectat și această categorie de PPSC”.
● Persoanele private de libertate (PPL) - prevalență HIV/SIDA estimată 0,2% (2010).