Curtea Constituțională a României a amânat marți pentru 27 aprilie pronunțarea pe articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
Potrivit surselor citate, tot marți plenul CCR a hotărât ca deciziile luate de judecătorii Curții să fie făcute publice numai prin comunicate de presă.
În 21 martie, Curtea a amânat pentru 4 aprilie pronunțarea în cazul sesizării Avocatului Poporului, după ce judecătorii nu au putut să ajungă la o soluție. Și pe 7 martie judecătorii CCR au decis amânarea, invocând nevoia de aprofundare a speței.
"E cea mai grea soluție pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică", declara, în martie, președintele CCR, Valer Dorneanu.
Pe 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anunțat că a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate.
Potrivit AP, "prevederile art. 2 din Legea 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat".