Jurnalul.ro Ştiri Justitie Curtea de Apel Aba Iulia: Abuzul în serviciu este dezincriminat

Curtea de Apel Aba Iulia: Abuzul în serviciu este dezincriminat

de Ion Alexandru    |   

Efectul nepunerii în concordanță cu prevederile Constituției a articolului care pedepseşte abuzul în serviciu, în termen  de 45 de zile de la declararea lui neconstituțională, este tranșat de Curtea de Apel Alba Iulia, într-un dosar în care un condamnat definitiv a formulat o contestație la executare. Magistrații au decis, săptămâna trecută, ca acest condamnat să fie eliberat, pentru că abuzul în serviciu a fost dezincriminat.

Dan Daniel, fost secretar general al Consiliului Județean Hunedoara, a fost condamnat, în anul 2016, de Curtea de Apel Alba Iulia, la o pedeapsă privativă de libertate pentru abuz în serviciu. După rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, Dan Daniel a formulat, la sfârșitul anului trecut, o contestație la executare, care i-a fost respinsă, în luna noiembrie, de către Tribunalul Hunedoara. În faza de atac, pe data de 9 februarie 2017, Curtea de Apel Alba Iulia a decis să admită contestația condamnatului Dan Daniel și a desființat în totalitate decizia instanței de fond.

Potrivit minutei, instanța “constată dezincriminată fapta prevăzută la art. 297 Cod Penal, raportată la art. 13, indice 2 din Legea nr. 78/2000, pentru care a fost condamnat, în octombrie 2015, de Tribunalul Hunedoara, sentință rămasă definitivă prin decizia penală pronunțată, în 5 aprilie 2016, de Curtea de Apel Alba Iulia. În consecință, dispune încetarea executării pedepsei de trei ani închisoare, a pedepsei complementare a interzicerii exercitării pe doi ani a dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dar și a pedepsei accesorii a interzicerii unor drepturi”. Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă.

 

Frica de a modifica legea a dus la anularea ei

Prin decizia nr. 405 din luna iulie a anului trect, Curtea Constituțională a constatat neconstituționalitatea alineatului 1 din articolul 297 Cod Penal, care incriminează abuzul în serviciu. Potrivit prevederilor articolului 31, alineat 3, din Legea nr. 47/1992, republicată, privind Curtea Constituțională, dacă, în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei privind constatarea neconstituționalității unui articol, lege, sau ordonanță, Guvernul sau Parlamentul nu modifică textul de lege supus controlului de constituționalitate, acesta își încetează efectele juridice.

Astfel, articolul 297 Cod Penal, nefiind modificat în termen de 45 de zile de către fostul Parlament sau de către fostul Guvern, prin ordonanţă de urgență, nu mai are efecte juridice începând cu data de 23 august 2016.

 

OUG 13/2017 a Guvernului Grindeanu reintroducea, practic, abuzul în serviciu în Codul Penal. La presiunea străzii, a președintelui Klaus Iohannis, a CSM și a Parchetului General, inclusiv a Direcției Naționale Anticorupție, Guvernul a emis OUG 14, prin care a abrogat actul normativ prin care abuzul în serviciu fusese reincriminat.

 

Mii de dosare aflate în instanțele de judecată, dar și la DNA, în fază de urmărire penală, riscă să fie închise, până la momentul în care Guvernul sau Parlamentul vor avea curajul să modifice articolul 297 din Codul Penal

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri